Egy európai hírszerzési tisztviselő, aki a CNN-nek nem kívánta magát megnevezni az információk kényes mivolta miatt, azt mondta: „Lehet, hogy tudtak róla, és lehet, hogy nem szóltak róla, és lehet, hogy tudtak róla, és úgy döntöttek, hogy segítik annak sikerét. Vannak erre utaló jelek. Lehet, hogy volt előzetes tudás. A történtek miatt Putyin presztízsveszteséget szenvedett. Ha a politikai erőcsoportok ezt akarták, akkor ezt meg is kapták.”

Nem bocsátkoznék találgatásokba azzal kapcsolatban, hogy tisztogatás következik-e, de mindenképpen zavargások vannak, és ez még több olaj volt a tűzre.

 

Arra a kérdésre, hogy Szergej Szurovikin tábornok előre tudott-e az összeesküvésről, ahogy arról a New York Times beszámolt, vagy hogy a Wagner-főnök Jevgenyij Prigozsin szándékában állt-e elfogni Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert vagy Valerij Geraszjov vezérkari főnököt, a tisztviselő azt mondta:

Még mindig sok a fehér folt. Az idő fogja megmutatni, hogy pontosan mik voltak Prigozsin indítékai.

A forrás nem kívánta kommentálni, hogy Prigozsin Belaruszban van-e. „Még mindig nem tudunk mindent, ami a Lukasenka által közvetített megállapodásban szerepelt” – tette hozzá a tisztviselő, aki szerint ez fogja meghatározni, hogy Prigozsin mennyire erős erő maradt.