Ha Wagner bevetné sorozatgyilkosait Fehéroroszországban, az összes szomszédos ország még jobban meggyengülne – mondta Gitanas Nauseda litván elnök, miután hágai megbeszélést folytatott Stoltenberggel és hat másik NATO-szövetséges kormányvezetővel – írja a Reuters.

A helyzet nagyon aggasztóvá válna, ezért nagyon kemény válaszra van szükség a NATO-tól

– tette hozzá Andrzej Duda lengyel elnök.

Litvánia is számít Prigozsinra

Litvánia a NATO keleti szárnyának megerősítését kéri a Wagner orosz fegyveres csoport szombati lázadása és az alapító, Jevgenyij Prigozsin belorusz száműzetése miatt - közölte Gitanas Nauseda litván elnök a balti állam biztonsági tanácsának ülését követően. Bővebben >>>

Jevgenyij Prigozsin, a Wagner főnöke kedden Fehéroroszországba érkezett az Aljakszandr Lukasenka elnökkel kötött megállapodás értelmében, amely véget vetett a zsoldosok szombati lázadásának Oroszországban. Vlagyimir Putyin orosz elnök azt mondta, hogy a Wagner harcosai is áttelepülhetnek oda.

Stoltenberg szerint túl korai lenne megmondani, hogy ez mit jelenthet a NATO-szövetségesek számára, és emlékeztetett, hogy megerősítették a szövetség keleti szárnyának védelmét az elmúlt években.

Egyértelmű üzenetet küldtünk Moszkvának és Minszknek, hogy a NATO ott van, hogy megvédjen minden szövetségest

– mondta Stoltenberg.

Hozzátette,

Már növeltük katonai jelenlétünket a szövetség keleti részén, és a közelgő csúcstalálkozón újabb döntéseket hozunk a kollektív védelmünk további erősítése érdekében, magasabb felkészültségű erőkkel és képességekkel.

Stoltenberg szerint a lázadás megmutatta, hogy Putyin Ukrajna elleni „illegális háborúja" elmélyítette a megosztottságot Oroszországban „ugyanakkor nem szabad alábecsülnünk Oroszországot. Ezért még fontosabb, hogy továbbra is támogatást nyújtsunk Ukrajnának."

A lengyel Duda azt mondta, reméli, hogy a Wagner-erők által jelentett fenyegetés napirendre kerül a 31 NATO-tagország részvételével tartott vilniusi csúcson, július 11-12 -én.

Orbán Viktor: Putyin stabil, háborús bűnösségről nem lehet beszélni

Orbán Viktor miniszterelnökkel közölt interjút kedden a Bild című német lap a hírportálján. A magyar kormányfő elmondta véleményét többek között az orosz elnökről és az ukrán hadsereg esélyeiről az orosz-ukrán konfliktusban. Bővebben >>>