Amennyiben Jevgenyij Prigozsin vagy a Wagner-csoport tagjai tisztázatlan tervekkel és szándékokkal Belaruszban kötnek ki, az csak azt jelenti, hogy meg kell erősítenünk a keleti határaink védelmét – jelentette ki a litván elnök.

Gitanas Nauseda azt is hangsúlyozta, hogy a legutóbbi fejlemények nemcsak a Belarusszal határos Litvániára, hanem az egész NATO-ra is hatással lesznek. Közölte,

a balti ország fokozni fogja hírszerzési tevékenységét, hogy további adatokat gyűjtsenek Belarusz politikai és biztonságpolitikai viszonyairól.

Gitanas Nauseda héfőn fogadja Jens Stoltenberg NATO-főtitkárt Vilniusban. A találkozó a július 11-12-i NATO-csúcs előkészítésére szolgál.

Stoltenberg Boris Pistorius német védelmi miniszter társaságában részt vesz majd a Greifsturm 2023 fedőnevű hadgyakorlaton is a belorusz határhoz közeli Pabradéban.

Prigozsin lázadása: árgus szemekkel figyelik a befektetők Oroszországot

A szombati események után a befektetők a Jevgenyij Prigozsinhoz kötődő lázadás tovagyűrűző hatásaira figyeltek, és néhányan a biztonságos menedékek felé mozdulnak, például az amerikai államkötvények és a dollár felé. Bővebben >>>