Járványveszélyre hívta a fel a figyelmet hétfőn az ENSZ líbiai támogató missziója az ország északkeleti részére vonatkozóan, ahol több mint 11 ezer ember veszítette életét a súlyos árvíz következtében.

A világszervezet szerint egy járvány egy második súlyos válságot idézhet elő, tekintettel arra, hogy

a helyi hatóságok már több mint száz hasmenéses betegről tudnak, olyanok esetében, akik szennyezett vizet ittak a térségben.

Hajder asz-Szaih, a líbiai járványügyi hivatal vezetője legalább 150 ilyen esetről számolt be szombaton.

Az ENSZ-misszió közleményében különös aggodalmát fejezte ki az egészségügyi szolgáltatások hiánya és a szennyezett ivóvíz miatt.

Uszmán Abdul Dzsalíl, a kelet-líbiai kormányzat egészségügyi minisztere bejelentette, hogy oltási kampányt indítottak a hasonló katasztrófák hatására rendszerint jelentkező járványok megfékezésére. Hozzátette, hogy vasárnappal bezárólag 3283 holttestet temettek el tömegsírokban Derna és a közeli városok határában.

Az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Irodájának (OCHA) legutóbbi adatai szerint

A Daniel nevű vihar múlt hétfőre virradóra csapott le a százezer lakosú Dernára, két gát átszakadt, aminek következtében szökőárral felérő víztömeg árasztotta el a városon végighúzódó völgyet.

A közeli Bengázi és Tobruk városok lakói felajánlották, hogy befogadják a Dernából elmenekült embereket, miközben a nagyrészt elpusztult városban önkétesekből álló egységek fésülik át a romokat túlélők után kutatva.

 

Már szeptember elején több megyében járványok voltak

A 36. héten Bács-Kiskun és Zala vármegyékben is hasmenés járvány tombolt, de öt nyugat-nílusi láz megbetegedést is diagnosztizált a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ. Bővebben --->