A szeptember 4. és 10. közötti időszakban több járványról kapott bejelentést a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK). A 36. héten két tömeges, közösségi gastroenteritis járványról érkezett bejelentés – olvasható a hatóság heti jelentésében.

Az egyik tömeges megbetegedést egy Bács-Kiskun vármegyei településen egy általános iskola alsó tagozatán észlelték, szeptember 8-án 64 tanuló betegedett meg, hasi görcseik, hányás és hasmenéses tüneteik voltak, kórházi ellátásra senki nem szorult. 

Az NNGYK azt írta: a megbetegedések hátterében az élelmiszer közvetítő szerepe nem zárható ki, a járványügyi és a diagnosztikus laboratóriumi vizsgálatok folyamatban vannak. A területileg illetékes járási hivatal az iskolában folyamatos fertőtlenítést rendelt el.

Egy másik Zala vármegyei településen szeptember 7-ével kezdődően betegedtek meg többen, itt is hányás és hasmenéses járvány terjedt, itt 95 megbetegedést jelentettek, négy oktatási intézmény és egy szociális otthon volt érintett.

A megbetegedések itt is enyhe lefolyásúak voltak, senkit nem kellett kórházba vinni.

A héten malária megbetegedést is jelentettek. A 23 éves nigériai származású, Magyarországon élő férfibeteg augusztusban családlátogatáson volt Nigériában. Tünetei hazaérkezését követőn jelentkeztek, kórházba került. 

A 36. héten öt nyugat-nílusi láz megbetegedést is diagnosztizáltak. A megbetegedéseket négy területről jelentették: Bács-KiskunCsongrád-CsanádJász-Nagykun-Szolnok és Somogy vármegyékből.

A járványügyi vizsgálatok során egy Bács-Kiskun vármegyei 16 éves nő Olaszországból hozhatta haza a betegséget. 

A héten diagnosztizált esetekkel a 2023. évben nyilvántartott nyugat-nílusi láz megbetegedések száma 25-re nőtt (23 hazai és 2 importált). Hazai eredetű megbetegedést a főváros és tíz vármegye területén regisztráltak: Budapest (3 fő), továbbá Bács-Kiskun (2 fő), Borsod-Abaúj-Zemplén (1 fő), Csongrád-Csanád (6 fő), Fejér (3 fő), Hajdú-Bihar (1 fő), Jász-Nagykun-Szolnok (2 fő), Pest (1 fő), Somogy (2 fő), Szabolcs-Szatmár-Bereg (1 fő), Tolna (1 fő) vármegye.

A betegek 60 százaléka férfi, az átlagéletkor 55 év, és többségük 80 százalékuk idegrendszeri tünetekkel került kórházba.

A véradásnál is vannak kizáró okok

Az Országos Vérellátó Szolgálat is minden héten nyilvánosságra hozza az epidemiológiai szempontból kockázatos területeket.  Aki a tájékoztatóban felsorolt országokban vagy városok valamelyikében járt, az nem adhat vért meghatározott ideig. Akinek Covid-19 miatt karantén kötelezettséget írtak elő, az 14 napig nem adhat vért. Akit pedig OlaszországGörögország, RomániaNémetországCiprus, SzerbiaFranciaország vagy Budapest XVI. kerületében tigrisszúnyog csípett meg, az 30 napig nem adhat vért a tájékoztató szerint.