A pusztító árvíz sújtotta kelet-líbiai Dernába hat nappal a katasztrófa után nagyon kevés az esélye annak, hogy túlélőket találnak.

A Daniel nevű vihar hétfőre virradóra csapott le a százezer lakosú Dernára, két gát átszakadt, aminek következtében szökőárral felérő víztömeg árasztotta el a városon átívelő völgyet. A víztömeg mindent elsodort, ami az útjába került, több ezren haltak meg a természeti csapásban.

Szombatra virradó éjjel a kelet-líbiai kormány egészségügy-minisztere, Otman Abdel-Dzsalíl 3166 halottról számolt be. Az áldozatok számáról megjelent különböző adatok kapcsán a miniszter hangsúlyozta, hogy csak az ő tárcája illetékes a halottak számát közölni, amelyet a jövőben naponta frissítenek és közölnek.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szombati közleménye szerint 3958 ember holttestét találták meg és azonosították, és több mint 9000 ember eltűnt.

A tájékoztatás szerint a nemzetközi segítség továbbra is jelentős: szombaton egy egyesült arab emírségekbeli és egy iráni repülőgép érkezett Bengázi repülőterére, ahol több tonnányi segélyszállítmányt rakodtak át kamionokba, hogy a 300 kilométerrel keletebbre fekvő Dernába szállítsák. Egy olasz hajó is érkezett a dernai partok közelébe egyebek mellett sátrakkal, takarókkal, vízszivattyúkkal, két helikopterrel és buldózerekkel. Szaúd-Arábia és Kuvait több tonnás segélyszállítmánya – élelmiszerekkel és orvosi felszerelésekkel – szintén megérkezett az ország keleti részébe. Két francia repülőgép tábori kórházat szállított a katasztrófa sújtotta város közelébe.

A WHO bejelentette, hogy 29 tonna, közel 250 ezer ember ellátásához elegendő orvosi felszerelést küldött dubaji elosztó központjából, amely megérkezett Bengáziba.

Manoelle Carton, az Orvosok Határok Nélkül (MSF) nemzetközi segélyszervezet koordinátora, aki két napja érkezett meg Dernába, elmondta, hogy kaotikus a helyzet, ami akadályozza az áldozatok pontos számbavételét és azonosítását.

A kutató és mentő csoportok munkáját akadályozza az észak-afrikai országban a Muammar Kadhafi megbuktatása és halála után kialakult politikai káosz is: 2011 óta az országnak két kormánya van, az egyik, a nemzetközi közösség által elismert, Abdel-Hamíd Dbeibah miniszterelnök vezette adminisztráció a nyugat-líbiai Tripoliban működik, a másik, amely Halifa Haftar hadúr táborának szövetségese, az ország keleti részében.

Uszama Hamad, a kelet-líbiai kormány vezetője bejelentette, hogy szombattól csak a líbiai és külföldi mentőcsoportok és a nyomozók léphetnek be Dernába.

 

Al-Szeddik al-Szúr líbiai főügyész, aki vizsgálatot indított, szombaton közölte, hogy a két átszakadt gáton 1998 óta repedések voltak. A 2010-ben egy török cég által több évi késlekedés miatt megkezdett munkák a 2011. évi forradalom miatt abbamaradtak, és azóta sem folytatódtak – mondta a főügyész, aki szigorú elbánást ígért a felelősökkel szemben.

 

Katasztrofális vihar: több mint ötezer áldozat Líbiában

Több mint ötezren meghaltak, tízezer embert pedig eltűnt, miután a Líbiára lecsapó Daniel vihar okozta árvíz gátakat szakított át, épületeket sodort el, és elöntötte Derna kikötőváros területének csaknem negyedét. Bővebben --->