Amíg a „berni csoda” Németországban maximum egy érzelgős mozifilmhez adhat alapanyagot, addig Magyarországon az 1954-es döntő traumája még mindig nagyon is él. A Puskás Ferenc vezette Aranycsapat, amely akkor már négy éve és 32 nemzetközi mérkőzésen nem talált legyőzőre, és rövid passzjátékával nyűgözte le a világot, óriási meglepetésre 3:2-re kikapott a nyugat-németektől a világbajnoki döntőben. A mérkőzést csak „berni katasztrófa” néven emlegetik hazánkban.

A sors fintora, hogy 1954 után közel hét évtizeden keresztül a két válogatott nem játszott egymás ellen világversenyen mérkőzést (volt ugyan német-magyar selejtező, de az még az NDK-s válogatott volt). Magyarországot és Németországot viszont a 2021-es Európa-bajnokságon azonos csoportba sorsolták. A müncheni mérkőzés 2-2-es döntetlennel ért véget, Magyarország pedig kiesett.

Ez a szerda lehetőséget ad a bosszúra. Orbán Viktor miniszterelnök posztjából kiderül, hogy a stuttgarti mérkőzést  mennyire ebből a szempontból nézik a magyarok

– írja a Frankfurter Allgemeine Zeitung cikkében Stephan Löwenstein.

Orbán: Németország, reszkess!

A képen magyar kormányfő sállal a nyaka körül azt írta: Németország, reszkess! Ez még az Európa-bajnokság kezdetén volt. Orbán Viktor nem pazarolt ilyen megjegyzést az első ellenfélre, Svájcra. „Vajon ez a nemtörődömség átragadt a csapatra? A magyarok feledhető teljesítménnyel 3:1-re kikaptak a helvétektől, és nagy nyomás alatt vannak a németek elleni meccs előtt.”

A magyar válogatott az elmúlt években jelentős előrelépést tett Marco Rossi szövetségi kapitány irányítása alatt. Négy évvel ezelőtt egyenes ágon nem sikerült kvalifikálniuk magukat az Eb-re, és csak a Nemzetek Ligája szereplésnek köszönhetően vehettek részt a tornán.

Ezúttal a magyarok csoportgyőztesként, Szerbiát megelőzve magabiztosan jutottak ki. A legutóbbi, 2022-es Németország elleni Nemzetek Ligája-találkozók pedig szintén jól végződtek Magyarország számára: Budapesten 1:1-es döntetlennel, Lipcsében pedig 1:0-s idegenbeli győzelemmel.