Luiz Inácio Lula da Silva brazil elnök kedden közös régiós valuta létrehozását javasolta a dél-amerikai államfőkkel tartott találkozóján, a Brazíliavárosban található Itamaraty-palotában.

Lula da Silva elképzelése szerint a közös valuta az Argentínából, Brazíliából, Paraguayból és Uruguayból álló, 1991-ben alapított MERCOSUR kereskedelmi blokkra vonatkozna.

Erősítsék meg a dél-amerikai identitást

Megnyitó beszédében Lula azt javasolta, hogy erősítsék meg a dél-amerikai identitást a monetáris politikában is, a jobb kompenzációs mechanizmusok és a kereskedési célú, megosztott tranzakciós egység létrehozása révén, ahelyett, hogy a régión kívüli valutákra hagyatkoznának.

A brazil elnök azzal érvelt, hogy az olyan regionális fejlesztési bankoknak, mint az Andok Fejlesztési Társaság (CAF), a Bank of the South és a brazil BNDES fejlesztési banknak többet kellene tenniük a régió társadalmi- és gazdasági fejlődésének finanszírozásáért.

Különbségek a monetáris politikában

Nem ez az első eset, hogy a regionális vezetők felvetik a közös valuta létrehozásának gondolatát Dél-Amerikában. Azonban számos elemző szkeptikusan látja a terv gyors végrehajtását, a négy érintett dél-amerikai ország monetáris politikájában tapasztalható különbségek miatt.

Ha összehasonlítjuk az eurózónát, a közös valutáról szóló viták már az 1950-es években elkezdődtek. Azután szabadkereskedelmi övezeteket, vámmegállapodásokat és közös piacot alakítottak ki. Csak ezután hoztak létre egy bizottságot, amely irányítani tudta a munkát, egy közös tanáccsal és egy európai bírósággal együtt

– hangsúlyozta Ives Gandra brazil jogász a CNN Brasilnek.