Megsemmisült a kahovkai vízerőmű gátja, amely Herszon régió oroszok lakta területén található. Kedden, a reggeli órákban kezdett el terjedni egy felvétel a közösségi oldalakon, amelyen az látható, ahogy ömlik a víz a vízerőmű lerombolt gáti szakaszán. 

Vladimir Leontyev, Nova Kahovka oroszok kinevezte vezetője eleinte tagadta a véderőmű megrongálódásáról szóló információkat. Ez képtelenség! Minden rendben, a város körül minden normális és nyugodt – nyilatkozta első körben a dél-ukrajnai város polgármestere.

Miután valamivel később a hivatalos orosz állami média is hírt adott a gátnál történt pusztításról, Nova Kahovka orosz vezetőjének sajtóirodája úgy fogalmazott: a vízerőmű felső része az éjszakai ágyútűz következtében sérült meg, amelyet az ukránok hajtottak végre, maga a gát azonban megmaradt. Ugyanakkor Leontyevék azt is hozzátették, hogy a vízerőművet már nem lehet megjavítani, az alapokról kell újjáépíteni.

Vladimir Leontyev arról is beszámolt kedd délelőtt, hogy a Kahovka víztározóból a Dnyeperen lefelé megállíthatatlanul árad a víz. Elmondása alapján a vízszint két és fél méterrel emelkedett folyásirányban, miután a vízerőmű gátja megsemmisült. Herszon megye oroszbarát „kormánya” kijelentette: a Dnyeper menti területeket és magát a helyzetet kontroll alatt tartják.

„Az egyetlen valós veszély jelenleg az, hogy problémák lesznek a Krím vízellátásával" – jelentette ki Vladimir Leontyev. Azt már az orosz RBC portál jegyezte meg, hogy az Észak-krimi-csatorna kiszáradása egyelőre ugyan nem fenyeget, a krími térség lakóinak körében nagy az aggodalom.

A Dnyepropetrovszk térségben található Krivoj Rogban (ukránul Krivij Rih), Zelenszkij elnök szülővárosában jelenleg korlátozzák a háztartások és a helyi ipari létesítmények vízfelhasználását azzal, hogy csökkentik a nyomást a vízvezetékekben. Bár a város vezetése szerint erre csak este 10 és hajnali 5 között fog sor kerülni. A város vízellátása 70 százalékban a Kahovka-víztározóból származik – tájékoztatott Alekszandr Vilkul polgármester. Az ukrán közösségi médiában már terjednek a képek a város lakóinak tömeges ivóvíz vásárlásáról.

Több tucat települést fenyeget az árvíz az ukrán oldalon

Az orosz katasztrófavédelem azt nyilatkozta, hogy jelenleg 80 települést áraszthat el a víz. A rendőrség és katasztrófavédelem munkatársait riadókészültségbe helyezték: Herszon megye Ukrajna ellenőrizte területein már megkezdték a lakosok evakuálását a Dnyeper jobb partján található árvízzónákból. Közel 16 ezer lakos lehet jelenleg az ukrán ellenőrzésű folyóparton közvetlen árvízveszélyben.

A víz elszabadult a Dnyeperen az egykori gátnál
A víz elszabadult a Dnyeperen az egykori gátnál
Kép: Reuters

Az orosz erők által megszállt Dnyepertől balra lévő területen, ahol maga a már elöntött Nova Kahovka is fekszik, a folyásirányban lévő part menti területeket elöntötte a víz. Herszon megye elcsatolt részeinek orosz vezetése szintén arra figyelmeztette a régió lakosságát, hogy evakuálásra kerülhet a sor, amennyiben súlyosbodik a helyzet. Az úgynevezett orosz oldalon körülbelül 14 ezer ember él az árvíz által fenyegetett övezetben.

Ökocídium történt

Ukrajna az incidenst ökocídiumnak nevezte. (Az ökocídium egy terület ökoszisztémáinak jelentős károsodását, pusztítását, vagy teljes megsemmisítését jelenti.) Az ukrán elnöki hivatal egyenesen úgy véli, hogy a vízerőmű pusztulása magát a Krímet és a zaporizzsjai atomerőművet is fenyegeti.

Az ukrán ügyészség büntetőeljárást indított ökocídium és a háborús törvények megsértése miatt.

Az oroszok lesznek a felelősek azért, amennyiben a Herszon déli területein élő emberek ivóvízhiányban szenvednek, továbbá elpusztul a térség bioszférája. A kahovkai vízerőmű oroszok általi elpusztítása egyúttal csapást jelent a globális élelmezésbiztonságra, amelyet az ellenség szintén tönkre akart tenni. Hiszen a katasztrófa, ami történt, egyúttal hatással lesz a dél-ukrajnai öntözőrendszerre

– írja Telegram-csatornáján Andrej Jermak, az ukrán elnöki hivatal vezetője.

Egyelőre nincs nukleáris veszély

Az ukrán atomenergiai vállalat, az Enerhoatom úgy véli, hogy a kahovkai tározó vízszintjének gyors csökkenése azért jelent veszélyt az atomerőműre nézve, mert annak hűtéséhez és biztonságos működtetéséhez vízre van szükség. A vállalat megjegyezte: a zaporizzsjai atomerőmű hűtésére használt tó vízszintje jelenleg 16,6 méter, amely egyelőre elegendő az atomerőmű biztonságának garantálásához.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség pedig azt közölte, hogy a helyszínen tartózkodó szakértőik szoros figyelemmel kísérik a helyzetet. Véleményük szerint egyelőre nincs közvetlen veszélyben az erőmű nukleáris biztonsága.

Elöntötte a víz az állatkertet, lakóinak nagy része elpusztulhatott

A vízerőmű összeomlása miatt a víz az elsők között árasztotta el a kahovkai Kazkova Dibrova állatkertet, amely ukrán források szerint az állatkert lakóinak tömeges pusztulásához vezethetett. Az RBC Ukraina szerint 2022 februárjában 260 állat volt az állatkertben. Az állatkert alkalmazottai reggel szerettek volna bejutni az intézménybe, ugyanakkor a víz ezt megakadályozta.

A Kreml cáfol, Zelenszkij a gátrobbantó orosz terrort szidja

"Az orosz terroristák a kahovkai vízerőmű lerombolásával csak megerősítették az egész világ számára, hogy ki kell őket űzni az ukrán föld utolsó szegletéből is. Egyetlen métert sem szabad hagyni nekik, különben minden területet a terrorizmus jegyében fognak felhasználni. Egyedül csak az ukrán győzelem hozhatja vissza a biztonságot. És ez a győzelem el fog jönni. Sem a víz, sem a rakéták, semmi más nem fogja az ukrán diadalt megállítani” – kommentálta a helyzetet Volodimir Zelenszkij.

Az ukrán elnök egyúttal az utóbbi évtizedek legnagyobb ember okozta európai környezeti katasztrófájának nevezte a kahovkai vízerőmű gátjának lerombolását.

Mindeközben a Kreml is megszólalt az ügyben és határozottan visszautasította a vádakat, miszerint Oroszország robbantotta volna föl a kahovkai gátat. Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője szándékos szabotázsnak nevezte az eseményeket, és hangsúlyozta: Oroszországnak semmi köze a kahovkai vízerőmű felrobbantásához.

Hivatalosan kijelentjük, hogy itt egyértelműen egy előre megfontolt szabotázsról van szó az ukrán fél részéről, amelyet Kijev utasítására terveztek és hajtottak végre. Éppen ezért minden felelősséget a kijevi rezsimnek kell viselnie a következményekért

– hangsúlyozta Dmitrij Peszkov.

Nova Kahovka kultúrpalotája már szintén részben víz alatt a város főterén
Kép: Twitter

Szájkaratés kölcsönös fenyegetőzésből megvalósult rémálom

  • Ukrajna vezetése és más katonai szakértők korábban már többször jelezték, hogy Oroszország készül a kahovkai vízerőmű felrobbantására.
  • Moszkva válaszul azzal vádolta meg Kijevet, hogy rakétacsapást készít elő az erőmű gátja ellen.
  • 2022 Volodimir Zelenszkij azt mondta, hogy a kahovkai vízerőmű blokkjait és gátját orosz terroristák aknázták alá.
  • Az ukrán elnök akkor arra is felszólította nyugati szövetségeseit, hogy küldjön nemzetközi megfigyelő missziót a vízerőműhöz.
  • Ekkoriban publikált egy elemzést az amerikai Háborús Tanulmányok Intézete, amelyben az ő katonai szakértőik is megerősítették, hogy Oroszország vélhetően készül a Herszon megyében lévő vízerőmű gátjának megrongálására, hogy majd Ukrajnát okolja érte.
  • Az akkori orosz hadvezető Szergej Szurovikin tábornok válaszul, azzal gyanúsította meg Kijevet, hogy nagyszabású rakétacsapást készít elő a kahovkai vízerőmű gátja ellen.

Biztonságpolitikai szakértő: vélhetően orosz érdeket szolgált a támadás

A Dnyeper gátjának 28 kapujából 11 megsérült a vélhetően orosz érdeket szolgáló robbantásban. A rendelkezésre álló információk alapján orosz háborús taktikai érdekeket szolgálhat a Dnyeper gátjának felrobbantása – vélekedik Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő, aki a Napi.hu kérdésére azt is közölte, hogy olyan nagy robbanás érte a víztározó gátját, amit hagyományos tüzérségi csapás nem tudott volna előidézni. Bővebben --->