A karácsony előtti napokban elindított árvízvédelmi munkálatokban a mintegy 1,9 millió homokzsákból álló tartományi tartalékot csaknem teljes egészében felhasználták a németországi Alsó-Szászországban – derült ki a helyi hatóságok tájékoztatásából.

Németország észak-nyugati tartománya ezért más tartományok segítségére szorul, azoktól további, a gátak megerősítését szolgáló 1,5 millió homokzsákot kapott – számoltak be az aktuális helyzetről a német sajtóorgánumok szerdán.

Japán tragédiák egymás után

Óriási természeti katasztrófával indult a hét Japánban. A szigetország középső részét nagy erejű – 7,6-es erősségű – földrengés rázta meg hétfőn. Az első rengést több utórengés követte: összesen huszonegy, négyesnél nagyobb erősségű földmozgást észleltek.

A Japán Meteorológiai Hivatal az Isikava prefektúrában található Noko félszigeten történt földrengés után cunamiriadót adott ki a tengerpart mentén fekvő Isikava, Niigata és Tojama prefektúrákra. A hatóságok felszólították az érintett területek lakosait, hogy meneküljenek magasabban fekvő vidékekre.

A Noto-félszigeti Vadzsima városban

embereket temettek maguk alá a romok, és az ígért szökőár is megérkezett a város kikötőjébe, 1,2 méter magas hullámokkal.

Kedden aztán leszállás közben a parti őrség repülőgépének ütközött és kigyulladt a tokiói nemzetközi repülőtéren a Japan Airlines (JA) légitársaság egy érkező utasszállítója. A katonai repülőgép a földrengéshez vitt volna segélyszállítmányt.

A balesetben a parti őrség öt tagja életét vesztette, az utasszállítón tartózkodó 379 utas és a személyzet viszont élve kijutott a gépből. Az Economxnak nyilatkozó légiközlekedési szakértő szerint a legénység nyilvánvalóan példás precizitással végezte a munkáját, ám ehhez az is kell, hogy képzettek legyenek.

Rágyúrnának az elektromos autózásra az olaszok

Az olasz kormány sajtóinformációk szerint idén akár 930 millió eurót is elköltene arra, hogy a fogyasztókat rábírja, cseréljék elektromos meghajtásúra benzin- és dízelüzemű autóikat. Az elképzelésnek természetesen része az is, hogy az új járműnek Olaszországban gyártott modellnek kellene lennie.

Róma akár 13 750 eurót (több mint 5 millió forintot) is felajánlhat azoknak az alacsony jövedelmű családoknak, akik a 20 évnél idősebb Euro 2-es autóikat elektromosra cserélik – tudta meg a Financial Times.

Olaszországban – ahogy Magyarországon is – drasztikusan öregszik az autópark. Az olaszok alapvetően hajlamosak spórolni az autózáson, a belső égésű motorban hisznek, így viszont nehéz őket meggyőzni arról, hogy az elektromos autók felé kellene lépni. Ez a 13 750 euró viszont, amelyet az aktuális várakozások szerint kaphatnak az Euro 2-es személygépjárműveket beadók, már elég nagy összeg lehet ahhoz, hogy elgondolkodtassa az érintetteket a váltáson

– nyilatkozta Nagy Bertalan, a Concorde privátbanki üzletfejlesztési igazgatója az Economxnak.

Hozzátette, Olaszországban a töltőhálózatok kiépítettsége nem tart még a nyugat-európai szinten, „tehát jogos félelemként fogalmazódik meg a lakosságban, miként tudják majd tölteni ezeket az autókat, mennyire lehet majd nagyobb távokat megtenni ezekkel a járművekkel”. Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, ahhoz, hogy megérje kiépíteni a megfelelő infrastrukturális hátteret, látni kell az országvezetésnek, hogy lesz is igény ezekre. „Néha kicsit lemarad a növekedési ütemben a töltőhálózat kiépítése, de utóbbi sokkal nagyobb beruházás, amely csak akkor lehet megtérülő, ha biztosított az elektromos és plug-in állomány bővülése” – mondta a szakértő.

Balkáni állapotok

Hétfőtől kezdve vízummentesen utazhatnak az Európai Unióba a koszovói állampolgárok. A tartózkodás célja

  • üzleti út,
  • turizmus vagy
  • családlátogatás lehet,

munkavállalás viszont nem.

A térség országai közül Észak-Macedónia, Montenegró és Szerbia számára 2009-ben, Albánia és Bosznia-Hercegovina számára pedig 2010-ben vezette be a vízummentességet az EU.

A szerbek figyelmét viszont most a legkevésbé sem az köti le, ki utazhat vízum nélkül az Európai Unióba. A héten már forgalmas útkereszteződéseket zártak le a választási csalások gyanúja miatt demonstrálók Szerbiában. A tüntetők a december 17-i, ismét Aleksandar Vucic győzelmével zárult előrehozott választás megismétlést követelik.

 

Orbán elköszönt a brutális üzemanyagárak előtt

Egy friss kutatás szerint a magyarok úgy vélik, hogy a következő tíz évben fegyveres harc alakul ki a nagyhatalmak között. Egy harminc év alatti fiatalok körében készült felmérés pedig arra mutat rá, hogy Orbán Viktor kivezetheti hazánkat az EU-ból. A Pepsi ára totálisan elszállt, le is veszik az italt az üzletek polcairól, a Vodafone fizet a gigaleállásért. Bukhatjuk a Netflixet, ha nem cserélünk tévét. Top hírek az Economxen, szerkesztőink ajánlatai.