karácsony előtti napokban elindított árvízvédelmi munkálatokban a mintegy 1,9 millió homokzsákból álló tartományi tartalékot csaknem teljes egészében felhasználták a németországi Alsó-Szászországban – derül ki a helyi hatóságok tájékoztatásából.

Németország észak-nyugati tartománya ezért más tartományok segítségére szorul, azoktól további, a gátak megerősítését szolgáló 1,5 millió homokzsákot kapott – számoltak be az aktuális helyzetről a német sajtóorgánumok szerdán.

Alsó-Szászországban szokatlanul csapadékos volt a december, a legtöbb folyó kilépett a medréből, így árvízzel küzdenek a többek között a Weser, az Aller és a Leine mentén. Több helyen a legmagasabb szintű árvízvédelmi készültséget vezették be. A térség egyik legnagyobb városában, a csaknem 200 ezres Oldenburgban már egy mobilgátat is fel kellett építeni a Hunter folyó áradása miatt.

Hetek óta árvízzel küzdenek Németország több további régiójában is, főként az Elba mentén, például Magdeburgnál és Hamburgnál

Hasonlóan hosszú, elhúzódó védekezési műveletekkel a jövőben gyakrabban kell számolni, mert a globális éghajlatváltozás az árvizek természetét is megváltoztatja

– figyelmeztet Ralf Merz, a Helmholtz környezetkutató intézet szakértője, aki a Deutschlandfunk országos közszolgálati rádiónak nyilatkozva hozzátette, hogy újra kell gondolni a védekezési módszereket, és tudomásul kell venni, hogy száz százalékos védelem nem létezik az árvizekkel szemben.

Az időjárás előrejelzések szerint az esőzés várhatóan csütörtök estig folytatódik Brémában és Alsó-Szászországban, egyes területeken négyzetméterenként akár 80 litert csapadék is lehullhat. 

Országos káosz fenyeget a németeknél

Három ágazat képviselői tartanak több napos, úgynevezett szupersztrájkot a szövetségi kormány megszorító politikája ellen. A gazdálkodókhoz legújabban csatlakoztak a vasutasok és az árufuvarozók is, a sajtó pedig azt találgatja, mekkora tiltakozás bontakozik ki az immár tízezres nagyságrendű fellépésből. Bővebben --->