Több cikkben foglalkoztunk a december 17-i szerbiai előrehozott parlamenti, tartomány és önkormányzati választásokkal.

A voksoláson ismét a Szerb Haladó Párt győzött, a legnagyobb ellenzéki tömörülés és több civilszervezet szerint – illetve az EBESZ és az Európai Parlament is említ erre utaló eseteket – jelentős választási csalásokkal. December 30-án harmincöt helyen újra az urnák elé járulhattak a szerb állampolgárok, azonban az országos választási bizottság elutasította a teljes voksolás megismétlését. 

Szintén december 30-án került sor az eddigi legnagyobb tüntetésre: a demonstrálók célja, hogy az Alkotmánybíróság és a központi választási iroda tekintse semmisnek a voksolás eredményét és ismételjék meg a választást.

A szerb kormány elhatárolódott az ellenzéki vádaktól és meg nem nevezett külföldi köröket lát a rágalmak mögött, párhuzamot vonva a mostani ellenzéki demonstrációk és a 2013 végén kezdődő kijevi Majdan téri események között – írja az Infostart.

Ez az értelmezés egybevág Marija Zaharova orosz külügyi szóvivő álláspontjával, aki szerint a kollektív nyugat Majdan puccstechnikáját láthatjuk Szerbiában. Németh Ferenc, a Magyar Külügyi Intézet Balkán-szakértője szerint az eredményeket nem fogják megsemmisíteni, ezért várhatóan a tüntetések is folytatódni fognak.

Putyinék is idegesek a szerbiai tüntetések miatt, újabb Majdanról beszélnek

Egy hete tiltakoznak a választás eredményei miatt, amelyet az ellenzék szerint elcsaltak. Közben Aleksandar Vucic államfő arról beszélt, hogy mindenkit megtalálnak, aki részt vesz a zavargásokban.Bővebben––>