Az első rengést több utórengés követte: összesen huszonegy, négyesnél nagyobb erősségű földmozgást észleltek.

A Japán Meteorológiai Hivatal az Isikava prefektúrában található Noko félszigeten történt földmozgás után cunamiriadót adott ki a tengerpart mentén fekvő Isikava, Niigata és Tojama prefektúrákra. A hatóságok felszólították az érintett területek lakosait, hogy meneküljenek magasabban fekvő vidékekre.

A meteorológiai hivatal földrengésriadót adott ki a földrengés sújtotta prefektúrákra, miután a következő héten, de leginkább a következő két-három napban újabb 7 erősségű földmozgások várhatók.

A hivatal közölte: 1,2 méternél magasabb hullámokat észleltek Notónál. Előzőleg a hivatal arra figyelmeztetett, hogy akár öt méter magas hullámok is elérhetik a Noto-félszigetet.

Az NHK jelentése szerint egy méternél magasabb hullámok csaptak le az Isikava prefektúrabeli Vadzsima város partjaira is.

A földrengések térségében több autópályát lezártak, átmenetileg nem közlekedik a Tokió-Isikava gyorsvasút sem - közölte az autópályaüzemeltető, illetve a japán vasúttársaság.

A Kansai Electric áramszolgálató szerint nincsenek rendellenességek a földrengés térségében működő atomerőműveknél. Később az atomenergia-felügyeleti hatóság megerősítette, hogy a tenger partján működő atomerőművekben sincsen üzemzavar.

Isikava és Tomaja prefektúrákban több mint 36 ezer háztartásban szakadt meg az áramszolgáltatás - közölte a Hukuriku Electric Power áramszolgáltató vállalat.

Az NKH televízió által közzétett felvételeken összeomló épületeket lehetett látni Isikavában.

Kisida Fumio kormányfő felszólította az érintett területek lakosait, azonnal hagyják el a térséget. Közölte, hogy a miniszterelnöki kabinet és a kormány közli az evakuálással kapcsolatos információkat, értékeli az aktuális helyzetet és együttműködik a helyi kormányzatokkal az emberi életek mentésében.

2011. március 11-én nagy erejű földrengés és szökőár pusztított Japánban, közel húszezer ember halálát okozva, városokat romba döntve és megolvasztva a nukleáris fűtőanyagot a fukusimai erőműben.

Az orosz rendkívüli helyzetek minisztériuma szökőárriadót adott ki a japán földrengések miatt a csendes-óceáni Szahalin sziget nyugati partvidékére valamint több távolkeleti városra, így Vlagyivosztokra. Az érintett területről folyik a lakosság kimenekítése.

Dél-Korea Kangvon tartomány keleti partjainak egyes szakaszaira adott ki cunamiriadót.