Miközben a világon egyre többet költünk fegyverkezésre, és rekordot dönt a globális védelmi konszernek bevétele, egy friss kutatás szerint a régiónkban élők többsége - így a magyarok is - úgy vélik, hogy a következő tíz évben fegyveres harc alakul ki a nagyhatalmak között. Az Economx cikkéből az is kiderült, hogy elfogadtuk, a következő nagy háborút a fejünk fölött fogják megvívni. Érdekes megállapítása anyagunknak az is, a társadalmi tudatformálásra jellemző, hogy minden országban jelentős kisebbségbe kerültek azok, akik szerint a következő öt esztendőben csökkenteni kell a védelmi kiadásokat. Érdemes elolvasni!

..és igyon meg közben egy Pepsit, még talál a boltban. Itt írtunk róla, hogy a Carrefour áruházlánc négy európai országban teljesen leállította a PepsiCo termékek értékesítését a szerintük elfogadhatatlan áremelkedések miatt. Az intézkedés Franciaországban, Belgiumban, Olaszországban és Spanyolországban lép életbe, több mint 9000 üzlet polcairól kerülnek le a Pepsi üdítőitalokon kívül a Doritos és Lays chipsek, a Lipton teák, illetve a Quaker gabonapelyhek. Az élelmiszerlánc kis táblákat helyezett el az üzletekben, amelyeken az áll, hogy „az elfogadhatatlan áremelések miatt már nem áruljuk ezt a márkát.”

A magyar miniszterelnököt nem az áremelések, hanem az uniós irányelvek zavarják, ezért az is elképzelhető, hogy politikája kivezetheti hazánkat az EU-ból – ezt már az IDEA intézet friss kutatása állapítja meg, amit a 30 éven aluliak körében végeztek el. A megkérdezett felnőttek 44 százaléka gondolta úgy, hogy valós esély van az unióból való kilépésre a jövőben, miközben 39 százalék úgy látta, hogy ennek nincsen realitása, míg 17 százalék nem tudott választ adni a kérdésre. A nemek szerinti megoszlás szerint a nők a kilépést elképzelhetőbbnek (48 százalék) tartják, mint a férfiak (41 százalék). Emellett az anyagi helyzetüket rosszabbnak érzékelők is jóval elképzelhetőbbnek gondolják a kilépést, mint a kevesebb anyagi problémával küzdő honfitársaik.

A 30 év alatti fiataloknak már több mint fele (54 százalék) mondta azt, hogy az Orbán-kormány politikája Magyarország kilépéséhez vezethet. 

Magyarország az EU-ból, a Netflix a tévénkről tűnik el. Érdemes átnézni a listát, de vész esetére mutatunk egy trükköt, hogyan tudja tovább élvezni a streaming-szolgáltatást a tévéjén.  

Ha van internet... Kedden szinte teljesen leállt a Vodafone és a Telekom szolgáltatása: sem internetezni, sem telefonálni, sem tévét nézni nem lehetett. nem lehetett órákon keresztül, s nemhogy későn este, még másnap is akadozott a szolgáltatás, melyet a Vodafone Facebook oldalán el is ismert, és előfizetői türelmét kérte. Lapunk értesülése szerint a Vodafone kompenzálja a szolgáltatásleállásért ügyfeleit, 

Internettel ellentétben üzemanyag végig volt a hazai kutakon, de jobb, ha hozzászokunk az akár 70-80 százalékos áremelkedéshez is. Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója szerint fejben könnyebb rendezni az emelést, ha az nézzük, hogy tavaly milyen sokat csökkentek az üzemanyagárak.  El lehetett volna-e kerülni a nagy mértékű áremelkedést? Miért nem csökkentik inkább az áfát? Mi lesz így az inflációs célokkal? Erről is kérdeztük a héten Regős Gábort, a Makronóm Intézet szakmai vezetőjét

Mielőtt elektromosra váltana, nézze meg ezt az autót, amin Elon Musk pár éve még csak mosolygott, most pedig csak les.

Szerkesztőink ajánlatait olvashatták – iratkozzanak fel hírleveleünkre (nem járnak rosszul), vagy tekintsék meg az Economx további híreit, hallgassák/nézzék podcastjainket, olvassák a blogokat,  kommenteljenek a social-felületeinken.