Az erdőben gyalogosan kalauzolva az ukrán katonák végül egy tisztásra vezettek minket, ahol megmutatták egy fegyveres drón roncsait, amelyet elmondásuk szerint AK-47-es automata fegyverekkel lőttek le a hétvégén. Automata fegyverrel lőttek le egy különleges drónt az ukrán katonák hazájuk keleti végén.

Egyes technológiai bloggerek szerint ezt a típusú repülőeszközt „Alibaba-drón” néven ismerik, mivel azok 15 000 dollárért megvásárolhatók voltak olyan kínai weboldalakon, mint az Alibaba és a Taobao. A Mugin Limited megerősítette a CNN-nek, hogy a lelőtt eszköz az ő repülőgépük volt, és „mélységesen sajnálatosnak” nevezte az esetet.

Ez a legfrissebb bizonyíték arra, hogy egy civil drónt utólagosan átalakítottak, és fegyverré alakítottak Oroszország ukrajnai inváziója óta, ami a hadviselés gyorsan változó mintáinak jele. „A frontvonalak mentén gyakorlatilag állandóan légi felderítést végzünk” – mondta Makszim, egy 35 éves területvédelmi harcos, aki csak a keresztnevén akart szólni.

Alacsonyan repült az Alibaba-drón, ez lett a veszte

A szombatra virradó éjszaka az Ukrán Biztonsági Szolgálat (SBU) közölte, hogy az oroszok által ellenőrzött területen állomásozó ügynökeik riasztották őket, hogy egy UAV-ot indítottak onnan, amely egy ukrán célpont felé tart. Az SBU ezután riasztotta a kelet-ukrajnai, Szlovjanszk város közelében állomásozó katonai egységeket.

Szombat hajnali 2 óra körül az Ukrán Területi Védelmi Erők 111. dandárjának harcosai hallották a drónt a fejük fölött, sőt, látták a repülőeszközön villogó fényt is. A hang, a jelzőfény alapján a csapatok tüzet nyitottak rá, és leszedték a drónt.

Makszim szerint az UAV nagyon alacsony magasságban repült, elég közel ahhoz, hogy kézifegyverekkel le lehessen lőni.

A lezuhant drónra egy erdőben találtak rá, a gép orrán egy golyó ütötte lyuk volt, a szerkezet széttört, és súlyos károkat szenvedett. A közelben a katonák egy kis krátert is mutattak, amelyet az UAV hasznos terhe – egy körülbelül 20 kilogramm súlyú bomba – okozott, amelyet később a katonák biztonságosan felrobbantottak.

A CNN felvételén az ukrán harcosok bemutatták, hogyan akasztották be az amerikai gyártmányú robbantótöltetet, majd az erdőn keresztül elfutottak a teherautójukhoz, és nagy sebességgel elhajtottak. Mintegy 500 méter távolságban aztán megállították a járművüket, és megfordultak, hogy lefilmezzék az erőteljes robbanást, emlékeztetve arra, hogy milyen károkat okozhatott volna, ha az ukrán földön találta volna el a tervezett célpontot.

„Durva és igénytelen” eszközzel támadtak volna

Chris Lincoln-Jones, a brit hadsereg nyugalmazott tisztje és a drónhadviselés szakértője szerint a fegyverként használt kereskedelmi drón nem rendelkezett kamerával, ami azt jelenti, hogy nem lehetett volna megfigyelésre használni, és lényegében egy „buta bombához” hasonlította az eszközt.

Ez a bizonyos drón, amelyet vizsgáltunk, sokkal hatékonyabb lenne, ha lenne benne egy rendes kamera – mondta Lincoln-Jones, hozzátéve, hogy az a szerkezet újabb bizonyítékot szolgáltat arra az elméletre, hogy Oroszország nem az a katonai szuperhatalom, amire a világ számított.

Úgy tűnik, hogy ez egy nagyon durva, nem kifinomult, technológiailag nem túl fejlett módja a műveletek végrehajtásának

– jegyezte meg a drónszakértő, hozzátéve, hogy a gépek ára katonai szempontból viszont rendkívül olcsó.

Januárban a kelet-ukrajnai, oroszok kezén lévő Luhanszk régió tisztségviselői egy Telegram-üzenetben azt állították, hogy lelőttek egy Mugin-5-öst, amelyet az ukrán erők indítottak. Ukrán tisztviselők nem kommentálták ezt a konkrét incidenst, de szakértők szerint bizonyítékok vannak arra, hogy a háború során mindkét oldal használta már ezt a technológiát.

„Ebben az esetben a Mugin-5 Pro-t valószínűleg bombázó szerepkörben használták, és nem egyirányú támadó UAV-ként” – mondta N. R. Jenzen-Jones, fegyver- és lőszer-felderítési szakértő, az Armament Research Services tanácsadó cég igazgatója, aki szerint a drónra felszerelt lőszer valószínűleg egy „nagy robbanóerejű repeszes konstrukció” lehetett, amely „egyszerű és nem túl jó aerodinamikája”. A szakértő szerint a bomba kioldómechanizmusa 3D-nyomtatott alkatrészekből készülhetett.

A gyártó nem örül a háborús hírnévnek

Miközben a fegyverek valós időben fejlődnek az ukrajnai harcmezőkön, a gyilkolásra felfegyverzett technológia mögött álló civil vállalatok most azon fáradoznak, hogy megtalálják a módját annak, hogy termékeik ne kerüljenek be a katonai ellátási láncba. „Nem helyeseljük a használatot. Mindent megteszünk, hogy ennek gátat szabjunk” – mondta a CNN-nek a Mugin Limited szóvivője.

Egy korábbi, a vállalat honlapján március 2-án közzétett nyilatkozatban a cég elítélte termékeik háborúk során történő felhasználását, és közölték, hogy a háború kezdetén felhagytak a termékek Oroszországnak vagy Ukrajnának történő értékesítésével.

Annak ellenére, hogy a jelek szerint a drón-technológia használata ebben a fegyveres harcban felerősödik, az ukrán katona Makszim tagadja, hogy ez a drónok háborújává vált volna: „Ez nem a technológia háborúja, hanem elsősorban az embereké.”