Június 24-én este Jevgenyij Prigozsin, Wagner-vezér bejelentette, hogy zsoldosai, akik Moszkvától néhány száz kilométerre megálltak, visszafordulnak, és elindulnak a táboraikba.

A Prigozsin vezette belső lázadás, majd a hátraarc után Dmitrij Peszkov Kreml-szóvivő szombat este közölte: nem lesznek felelősségre vonva a Wagner-csoport zsoldosai, akik részt vettek a felkelésben.

Újságírói kérdésre válaszolva Dmitrij Peszkov egész pontosan úgy fogalmazott:

azt kérdezik tőlem, mi lesz Prigozsinnal. Az ellene folyó büntetőeljárást megszüntetik, ő Beloruszba megy. Ha azt kérdezik tőlem, hogy mi a garancia arra, hogy Prigozsin elutazhat Beloruszba, akkor erre magának az orosz elnöknek az adott szava.

A Kreml szóvivője azt is hozzátette, hogy a Wagner-csoport zsoldosai, akik részt vettek a felkelésben, nem lesznek felelősségre vonva tekintettel az ukrán fronton szerzett érdemeikre. Vagyis a harcosok visszatérnek táboraikba, és akik közülük szeretnének, szerződést kötnek az orosz védelmi minisztériummal.

Vezetőjük, Jevgenyij Prigozsin tartózkodási helye egyelőre azonban rejtély a Kreml számára, legalábbis ők ezt állítják.

A közösségi médiában is nagy a csend Prigozsin körül

A Lettországból független orosz hírportál, a Meduza értesülései szerint Prigozsin sajtóirodája arról számolt be, hogy egyelőre ők sem tudtak kapcsolatba lépni a Wagner-vezérrel. Utoljára Rosztovból látták távozni, a jelenlegi hollétéről ők sem tudnak többet.

Ugyanakkor újságírói kérdésre válaszolva elárulták: a Wagner csoport vezetője üdvözletét küldi mindenkinek, és mindenre válaszol, amint kapcsolatba tud lépni.

Rácz András: Prigozsinnak vége, de Putyin a legnagyobb vesztes

A neves Oroszország-szakértő összefoglalta a friss moszkvai események tanulságait. Szerinte ugyan a hosszú távú következtetésekkel óvatosnak kell lenni, mégsem túlzás azt mondani, hogy a történtek újra nyílttá tették a 2024 tavaszi elnökválasztás esélyeit. Bővebben --->

Jevgenyij Prigozsin pontos hollétéről június 24. óta nem áll rendelkezésre hivatalos információ: utoljára ekkor került elő egy videó, amelyen a Wagner zsoldosok vezére egy autóval távozik Rosztov-na-Donuból, miután kezet rázott a helyiekkel.

Prigozsin hallgatása azért is különös, mert június 24-én folyamatosan posztolt Telegram-csatornáján, ám a Wagner-zsoldosok meghátrálása óta gyanúsan nagy a csönd a közösségi oldalon. Prigozsin utoljára szombat este osztott meg egy rövid hangüzenetet. Ez az a bizonyos bejelentés a Wagner-zsoldosok visszafordulásáról.

Ezen túl a Wagner-csoport által használt további csatornákon is gyanúsan nagy a csönd az elmúlt órákban.

Miért éppen Belarusz és Lukasenka?

Dmitrij Peszkov az orosz újságíróknak azt is megerősítette, hogy Alekszandr Lukasenka belorusz elnök Vlagyimir Putyin orosz elnök kérésére valóban megbeszélést folytatott a Wagner-csoport vezetőjével, amelynek eredményeként Prigozsin beleegyezett a katonai felkelés megszüntetésébe.

Miért pont Lukasenka elnök úr? Azért, mert a helyzet az, hogy ő és Prigozsin régóta, közel húsz éve személyesen ismerik egymást. Elnök úr maga kezdeményezte az orosz vezetésnél mindezt. A Kreml hálás neki ezért az erőfeszítéséért

– árulta még el Dmitrij Peszkov, aki arról is beszélt, hogy a szombati katonai felkelés nem befolyásolja az Ukrajnában zajló „különleges katonai hadművelet” menetét, és Vlagyimir Putyin orosz elnök sem tervezi, hogy újabb felhívásokat intéz az oroszokhoz, valamint a hozzáállásán sem változtat Szergej Sojgu orosz védelmi miniszterrel kapcsolatban.

Arról már a BBC értekezik, hogy ha Prigozsin valóban Belaruszba tart, előbb Szocsiba vagy Volgográdba kellett eljutnia, hogy repülővel tegye meg az utat, autóval jóval tovább tartana eljutnia Minszkbe. 

Putyin elnök viszont előkerült

Vlagyimir Putyin először jelent meg az orosz állami televízióban a Wagner-lázadás leverése óta. A most publikált felvételt nagy eséllyel még a Prigozsin -féle puccs előtt rögzítették. Az orosz elnök többek között arról beszélt, hogy a különleges katonai művelet számára a legfontosabb prioritás.

Ezzel kezdem és fejezem be a napot

– jelentette ki Vlagyimir Putyin, aki arról is beszámolt, hogy folyamatos kapcsolatban áll a védelmi minisztérium tisztviselőivel. Azt is közölte: biztos benne, hogy az ukrajnai különleges művelettel kapcsolatos terveket meg tudják valósítani.

Prigozsin már megkapta a selyemzsinórt Putyintól?

Az orosz Wagner-magánhadsereg élén álló, 62 éves szabadszájú Jevgenyij Prigozsin a nyolcvanas évek jelentős részét különböző szovjet börtönökben töltötte, miután elítélték fegyveres rablásért és gyerekek bandába való beszervezéséért. Ám harminc évvel később Jevgenyij Prigozsin kilépett a fényre, és bekerült egyenesen az orosz politika élvonalába. Bővebben --->