Friss:

20:50

A pakisztáni hadsereg helikopterek és egy rögtönzött ülőlift segítségével mindenkit sikeresen kimentett a csaknem 300 méter magasan rekedt felvonóból. A mentőakcióban kezdetben egy helikoptert vetettek be, de a mentés felgyorsítása érdekében összesen négy helikoptert állítottak szolgálatba, azonban többszöri próbálkozás ellenére sem jártak sikerrel. Végül új mentési stratégiát dolgoztak ki; egy kisebb és könnyebb kabinnal egyenként hozták le az embereket.

A történtek megdöbbentették a helyieket, akik közül ezrek siettek a szerencsétlenség helyszínére, hogy segítséget nyújtsanak és támogassák a mentést. „Még soha nem láttunk ehhez hasonlót a környéken. Talán ez lehetett a legnehezebb nap a helyiek életében” – mondta el egy helyi férfi az dpa német hírügynökségnek.

Anvár ul-Hakk Kakar kormányfő az eset miatt a magánfelvonók tüzetes átvizsgálását rendelte el.

pakisztáni katasztrófavédelmi hatóság korábbi közleménye szerint a felvonókabint tartó két kábel közül az egyik elszakadt, s emiatt ragadtak az utasok több mint 270 méteres magasságban egy folyóvölgy fölött. 

Erős széllökések 

Mivel először sikertelenül próbálkoztak a felvonó megjavításával, a hatóságok katonai helikoptert küldtek a megmentésükre. A mentőakciót azonban rendkívül megnehezítették az erős széllökések, valamint, hogy a helikopter rotorja végleg destabilizálhatja az immár csak egy kábelen függő kabint.

A katonai helikopterek az elakadt felvonó közelében köröztek, miután két mentési kísérletet már le kellett állítani. Tovább nehezítette a légi mentést, hogy a kabin felett tíz méterrel egy másik kábel is húzódott

A mentési kísérlet során a helikopterből leeresztett kommandósoknak sikerült élelmet és gyógyszert juttatniuk a kabinba, és ezután a bent lévő gyermekek közül kettőt már sikerült épségben kiemelni naplemente előtt.

számolt be róla a CNN

Már négyszer fordultak vele

A BBC riporterének sikerült beszélnie a helyszínen tartózkodó rendőrökkel, akik elmondták, hogy a drótkötélpályát a gyerekek és felnőttek arra használták, hogy a falujukból a helyi iskolába utazzanak. Ha ezt közúton tennék meg, két órát venne igénybe, de ehhez képest a drótkötélpályán csak négy percig tart. Egy helyi rendőr szerint ezt a drótkötélpályát egy helyi szerelő készítette. Ma reggel már négyszer fordultak vele, és az ötödik út során szakadt el a kábel.

A hadsereg többször próbálkozott helikopterekkel a nap folyamán, hogy a kommandósok eljussanak a bent tartózkodókhoz. Különösen veszélyessé teszik a mentést a helyszíni erős szélrohamok, melyek felerősíthetik a helikopter lapátjai által keltett széllökéseket. 

Elszakadt a felvonó drótkötele, gyermekek és kísérőik életéért küzdenek a magasban - videó

Helikopterrel próbálják meg kimenteni a kabinban rekedt iskolásokat és a velük lévő felnőtteket. Bővebben --->