Carnac polgármestere, Olivier Lepick szerint a védett turisztikai látványosságtól 3 km-re fekvő területen az elmúlt években végzett ásatások azt állapították meg, hogy „alacsony régészeti értékű”, és nem érdemel régészeti védelmet – írta meg a CNN.

A terület Franciaország Bretagne régiójában fekszik, az Atlanti-óceán nyüzsgő partja mentén, és jól ismert a neolitikus korszak kiterjedt kőmezőiről.

A menhirek eltávolítására egy helyi amatőr régész hívta fel a figyelmet. Christian Obeltz azzal vádolta meg a helyi hatóságokat, hogy mindent elkövetnek azért, hogy a helyszínt megsemmisítsék. Utalt arra, hogy legutóbb a polgármester tervezési engedélyt egy új vasbolt építésére és ezért 39 menhirt semmisíttetett meg.

A blogbejegyzés szerint a helyszín az UNESCO világörökségi státuszának megszerzésére irányuló pályázat része, amelyet szeptember végén kell benyújtani a francia kulturális minisztériumhoz.

Eközben Lepick a CNews francia hírtelevíziónak azt mondta,

soha nem volt 39 menhir ezen a helyen, a 2015-ben végzett megelőző ásatások egyértelműen ezt mutatják.

 

Egyedülálló leletre bukkantak a Budapest-Belgrád-vasútvonal építésekor, nincs idő késlekedni

Szarmata település nyomait találták meg régészek a vajdasági Kishegyes közelében, a Budapest-Belgrád-vasútvonal nyomvonalán. Bővebben >>>