Egy texasi esküdtszék 1,2 milliárd dollárt (944 millió font) ítélt meg egy nőnek, miután úgy döntött, hogy bosszúpornó áldozata lett. A nő, akit a bírósági dokumentumokban csak a DL kezdőbetűkkel neveztek meg, 2022-ben zaklatási pert indított volt barátja ellen. A perben azt állította, hogy a férfi intim képeket tett közzé róla az interneten, hogy nyilvánosan megszégyenítse őt egy szakítás után – számolt be róla a BBC.

Ügyvédei az ügyben azt mondták, hogy a peren kívüli megegyezés a „képi alapú szexuális zaklatás” áldozatainak győzelme. „Bár ebben az ügyben valószínűleg nem lesz ítélet, a kártérítési visszaadja DL jó hírnevét” – mondta Bradford Gilde, a per vezető ügyvédje egy nyilatkozatban.

Az ügyvédek eredetileg 100 millió dolláros kártérítést kértek.

„Reméljük, hogy az ítélet elképesztő összege elrettentő üzenetet küld, és megakadályozza, hogy mások is ilyen aljas tevékenységet folytassanak” – tette hozzá az ügyvéd.

A bírósági dokumentumok szerint a nő és korábbi barátja 2016-ban kezdtek randevúzni. A nő a kapcsolatuk alatt intim fotókat osztott meg magáról a vádlottal. A 2021-es szakítás után a férfit azzal vádolják, hogy a fotókat a nő beleegyezése nélkül tette közzé a közösségi média platformokon és felnőtteknek szóló weboldalakon.

Állítólag a fotók linkjeit a nő barátainak és családtagjainak küldte el egy nyilvánosan hozzáférhető Dropbox mappán keresztül.

Azzal is vádolták, hogy hozzáférése volt a nő telefonjához, közösségi média fiókjaihoz és e-mailjeihez, valamint az édesanyja otthonában lévő kamerarendszerhez, amelyet arra használt, hogy kémkedjen utána. Egy alkalommal a vádlott állítólag üzenetet küldött a nőnek:

Az egész hátralévő életedet azzal fogod tölteni, hogy megpróbálod és nem sikerül letörölni magad az internetről. Mindenki, akivel valaha is találkozol, hallani fogja a történetet, és keresni fog. Boldog vadászatot!

 

A nő ügyvédjei azt állítják, hogy volt barátja azért tette közzé a képeket, hogy pszichésen bántalmazza áldozatát. A férfi nem jelent meg a bíróságon, ügyvédje képviselte őt.

Nagyon sokba került a nyilvános megszégyenítés

A férfit arra kötelezték, hogy fizessen a nőnek 200 millió dollárt (70,8 milliárd forint) a múltbeli és jövőbeli lelki gyötrelemért, valamint 1 milliárd dollár (354 milliárd forint) példaértékű kártérítést.

Az amerikai bosszúpornó-ügyekben már korábban is születtek magas összegű egyezségek. 2018-ban egy kaliforniai nőnek 6,8 millió dollárt (2,4 milliárd forint) ítéltek meg, miután volt partnere pornóoldalakon osztott meg róla explicit fotókat. DL egy texasi műsorszolgáltatónak elmondta, hogy miután a helyi rendőrségtől kevés segítséget kapott, polgári ügyvédhez fordult.

2016 óta mintegy 10 millió amerikai számolt be arról, hogy nem konszenzuális szex, vagy bosszúpornó áldozatává vált. Közülük sokan 18 és 29 év közötti nők – derül ki a Data & Society Research Institute akkori tanulmányából. Massachusetts és Dél-Karolina kivételével valamennyi amerikai államban van bosszúpornó-ellenes törvény.