A német Karl Hofner elektromos gitárgyártó elindította a The Lost Bass nevű nemzetközi projektet Paul McCartney elveszett basszusgitárjának felkutatására. A projektet Nick Wass vezette, aki 12 évet töltött a Karl Hofner marketingmenedzsereként és elektromos gitártervezőjeként, hozzájuk csatlakozott még Scott Jones újságíró és Naomi Jones televíziós producer.

„Paul McCartney eltűnt basszusgitárja a történet hiányzó darabja. Ez a gitár annak a hihetetlen változásnak, kulturális és társadalmi forradalomnak a szimbóluma, amelyet a Beatles a hatvanas évek elején véghezvitt” – mondta Naomi Jones.

Paul McCartney 1961-ben Hamburgban vásárolt egy Hofner Violin Bass 500/1 típusú basszusgitárt akkori áron mintegy 30 fontért. Most a hangszer – írja a Daily Mail – körülbelül tízmillió fontot érhet, mivel ez volt az a basszusgitár, amellyel McCartney 1963 őszéig fellépett, és amellyel a Beatles első két albumát és a She Loves You-ig az összes kislemezt rögzítette.

Bár senki sem tudja pontosan, mi történt a basszusgitárral, valószínű, hogy ellopták. Ez a mai napig rejtély. Valaki valahol azonban valószínűleg tudja, mi történt vele, és hol van most, és ez az információ talán elérhetővé válik, ha egy hozzáértő személy hajlandó azt megosztani

– mondta Nick Wass. 

Utoljára 1969-ben látták a legendás hangszert

A basszusgitárt utoljára 1969 januárjában látták, nem sokkal a zenekar feloszlása előtt. A projekt honlapján megtalálható minden ismert információ arról, hogy hol és mikor volt a hangszer eltűnése előtt, valamint McCartney basszusgitárának jellegzetes vonásai: a függőleges Hofner-logó a fogólapon, az év többi Hofner-gitárjánál sötétebb szín, a hiányzó gyöngyházfényű borítás és az egyetlen ébenfa-blokkba szerelt két hangszedő.

Nick 12 évig volt a németországi Höfner GmbH marketingmenedzsere és elektromos gitárfejlesztője. Az évek során szorosan együttműködött Paul McCartney csapatával, szakértelmet, alkatrészeket és basszusgitárokat szállított nekik. Nick kezdeményezte az elveszett basszusgitár felkutatását, és most Scott-tal és Naomival társult, hogy kutatási és médiaismereteiket összevetve a négyhúros hangszer nyomára bukkanhassanak.