Az utóbbi idők beszerzési nehézségei és az orosz-ukrán háború miatt különösen felértékelődtek a minél inkább energia- és anyagtakarékosan megvalósítható beruházások, a zöld technológiák, az innovatív anyagok, a moduláris építészet, az újrahasznosítás, vagyis a fenntartható építésgazdaság.

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) kiemelten fontosnak tartja ezt a szemléletváltást, amelynek az építőipari értéklánc minden szereplőjénél meg kell történnie a megbízótól a kivitelezőig egyaránt, a siker érdekében. Mivel az építőipar legnagyobb megrendelője a magyar állam, ezért fontos, hogy a körforgásos szemlélet jelen legyen az állami megrendelőknél és a szabályozásokban is, hogy megfelelő támogatást, hátteret kapjon a fenntartható építésgazdaság - hangsúlyozza közleményében a szakszövetség.

A szemléletformálás jegyében a ÉVOSZ Mérnöki Vállalkozások Tagozata a Greenology Zöldinnovációs Fenntarthatósági Tudásközponttal együtt egy négy alkalomból álló workshopot szervez, amelynek első állomásán, 2022. április 28-án a green retrofit – a zöld épületfelújítások témakörét járták körbe. A részletekről a www.evosz.hu valamint a www.greenology.hu oldalakon tájékozódhatnak az érdeklődők.