Elérte a 2,3 millió forintot a közép-magyarországi termőföldek hektáronkénti ára – derül ki a Takarék Jelzálogbank kutatásából. A Dél-Dunántúlon is több mint kétmilliót lehet elkérni egy hektár földért, Észak-Magyarországon viszont ennek feléért, átlagosan 1,19 millió forintért lehetett egy hektár szántóföldhöz jutni.

A szántóföldek áremelkedése mindössze 5 százalékkal nőtt országos átlagban, ez az elmúlt évek legkisebb mértékű drágulása. Az összegek növekedése az erdős és fásított területek esetén volt a legnagyobb, 15,8 százalékos, de az ilyen típusú területek hektáronkénti átlagára továbbra is alig haladja meg az 1,1 millió forintot. A gyümölcsösökért viszont közel kétmilliót lehet elkérni hektáronként.

A megyék közül Tolna volt a legdrágább 2,23 millió forinttal, Nógrád megyében pedig alig 1 millió forintot kértek egy hektár szántóföldért. A járások közül a Hajdúszoboszló, Mezőkovácsháza és Hajdúböszörmény környéki földekért kell a legmélyebben a zsebünkbe nyúlni, míg a legolcsóbbakat Pétervására, Ózd és Putnok környékén találhatjuk.