2021 első negyedévében az eddig feldolgozott adatok alapján 15 százalékkal emelkedett  a lakáspiaci forgalom 2020 azonos negyedévéhez képest. Idén a nem támogatott községek lakáspiaca kezdett gyorsabban bővülni, az első negyedévben itt 14, míg a támogatott települési körben 1,9 százalékkal nőtt a tranzakciók száma, mint az előző év azonos időszakához képest.

Idén az első három hónapban az eladott lakások 3,9 százaléka volt új építésű az eddig beérkezett adatok szerint.

Lassuló drágulás

A használt lakások éves, tiszta árindexének emelkedése 2020-ban jelentősen lassult. A 2015. évi bázison számított index az év ellentétes irányú lakáspiaci mozgásainak következményeként 3,9 százalékkal nőtt az előző évhez képest.

Az eladott új lakások 2020. évi árszintje az eddig beérkezett adatok szerint 12 százalékkal volt magasabb a 2019. évinél.

A fogyasztóiár-index figyelembevételével számított éves reálárindex az új lakásoknál számottevően (8,5 százalékkal), míg a használtaké alig (0,5 százalékkal) emelkedett, ezzel megszakadt a reállakásárak 2014 óta történő lendületes növekedése a használt lakások piacán.

Nyílik az olló az új és a használt lakások ára között

A 2020-as járvány alatti korlátozások átmenetileg visszavetették a lakások drágulását, az idei első negyedévében azonban erőteljes korrekció bontakozott ki. A növekvő számú eladást az előző negyedévhez képest 5,8 százalékos áremelkedés kísérte a használt lakások körében. A 2015. évi bázishoz viszonyított index értéke ekkor 186 százalékot ért el.

Ugyanekkora (5,8 százalék) mértékben drágultak az új lakások is, ami az előző év azonos időszakához viszonyítva 11 százalékos emelkedés. Ez a KSH szerint arra utal, hogy az új lakások piacán nem okozott olyan megtorpanást a járványhelyzet, mint a használtakén. Idén az első negyedévben az új lakások ára elérte a 2015. évi bázis kétszeresét.

Ennyibe kerül egy átlagos új lakás

Az első negyedévben 36,1 millió forint volt egy új lakás átlagos ára, 600 ezerrel több, mint az előző év átlagában. Budapesten egy új lakás átlagosan 46 millió forintba került, ez 3 millió forinttal több, mint 2020-ban. A négyzetméterárak 14 százalékkal, 815 ezer forintra emelkedtek.

A XIII. kerületben 821 ezer, a VIII. és a XIV. kerületben 800 ezer forint közelében voltak a fajlagos árak, míg a IV. kerületben ettől némileg elmaradt az árszint. Egyelőre kevés újlakás-értékesítésről áll rendelkezésre adat a pesti belső kerületekből és a XI. kerületből, ahol az árak 900 ezer és 1 millió forint körül szóródtak az év első három hónapjában.

A megyeszékhelyeken adták el az új lakások több mint egyharmadát, átlagosan 520 ezer forintos négyzetméterenkénti áron, 13 százalékkal drágábban, mint 2020-ban. A jelentősebb újlakás-piaccal rendelkező Győrben 550, Debrecenben 615, Nyíregyházán 417 ezer forintba került a lakások négyzetmétere. A 2020. évi szinthez képest mindenütt drágultak a lakások, az említettek közül Debrecenben az átlagot meghaladó mértékben, 18 százalékkal.

A Balaton környéki települések árszintje elérte a négyzetméterenkénti 784 ezer forintot, ami 12 százalékkal magasabb a 2020 évinél. Siófokon az új építésű lakások négyzetmétere átlagosan 862 ezer forintba került, 17 százalékkal többe, mint 2020-ban.

A 2020-ban átadott új lakások árát nagyrészt több hónappal, esetleg évvel korábban létrejött szerződésekben szabták meg, emiatt az itt bemutatott újlakás-piaci árszínvonal elmarad az adott időszakra jellemző kínálati árakétól, és csak a ténylegesen átadott lakások áralakulásáról ad tájékoztatást.

....ennyibe pedig egy átlagos használt lakás

Egy használt lakás átlagos ára 18,6 millió forint volt, 200 ezer forinttal elmaradt a megelőző év átlagától, azonban a 2020. negyedik negyedévi visszaeséshez képest 1,1 millió forintos növekedést jelentett. 2021 első negyedévében az átlagos négyzetméterár 294 ezer forint volt, minden településkategóriában meghaladta az egy negyedévvel korábbit.

Budapesten egy lakásért átlagosan 34,4 millió forintot kellett fizetni, ez 500 ezer forinttal több, mint egy negyedévvel korábban, de elmarad a 2020. év átlagától.

A budapesti agglomerációban az eddig beérkezett adatok erőteljes áremelkedésre utalnak, azonban alacsony számuk egyelőre nem tükrözi a piaci folyamatok reális alakulását.

A megyeszékhelyeken egy lakás átlagos ára 20,9 millió, az 1 négyzetméterre jutó ár 345 ezer forint volt, mindkét érték emelkedett az előző évhez viszonyítva. A legdrágább megyeszékhelyeken (Székesfehérvár, Győr és Debrecen) 26 millió forint fölötti összegbe került egy lakás, míg a legolcsóbban Salgótarjánban lehetett lakást venni (9 millió forint).

A balatoni agglomerációban a 2020. évi 33,7-ről 36,4 millió forintra emelkedett a használt lakások ára.

További részletek itt olvashatók.