Éves szinten még mindig erőteljes és gyorsuló drágulás látható az országos albérletpiacon, havi szinten már a lassulás jeleit észleli a KSH és az ingatlan.com. A júliusi változásokat bemutató lakbérindexhez készült elemzésből a kínálati piacra augusztus végén átlagos bérleti díjak is kiderülnek. Országosan közel 23 százalékkal, a fővárosban pedig majdnem 25 százalékkal voltak magasabbak az átlagos bérleti díjak, mint egy évvel korábban.

“Július sorrendben a harmadik idei hónap, amikor az éves lakbéremelkedés üteme meghaladta a 20 százalékot. Fontos ugyanakkor, hogy az inflációt figyelembe véve, azaz reálértéken a mostani átlagos bérleti díjak elmaradnak a járvány előtti csúcspontoktól” - mondta Balogh László, az ingatlan.com vezető gazdasági szakértője.

“Júliusban az előző hónaphoz képest országos átlagban 2,3 százalékkal, Budapesten pedig 3 százalékkal nőttek a bérleti díjak, ez pedig lassulást jelent a júniusi, havi szinten mért 3,8 és 4 százalékos növekedéshez képest. Az augusztusban látott kínálatbővülés azt vetíti előre, hogy a bérleti díjak drágulási üteme tovább lassulhat” – mondta Balogh.

Augusztusban a budapesti kerületekben 120 és 295 ezer forint között mozogtak az átlagos bérleti díjak.

A legolcsóbb kerület Csepel, ahol éves szinten nem nőttek a bérleti díjak a kínálati piacon,

a több városrészben viszont 4-64 százalékos volt az emelkedés. A 195 ezer forintos budapesti átlag feletti összeg jellemezte az összes budai kerületet, valamint a pesti oldalon a Belvárost, Terézvárost és Angyalföldet.

A megyeszékhelyek közül Székesfehérváron a legmagasabbak az árak, ott 160 ezer forint az átlagos bérleti díj, Győrben és Veszprémben pedig 150 ezer forint. A legdrágábbak között van még Debrecen 136 ezer, valamint Szeged 130 ezer forintos átlagdíjjal. Ezekben a városokban 13-30 százalékos drágulás ment végbe egy év alatt. Pécsen 120 ezer forintért lehet átlagosan lakást bérelni. Miskolcon átlagosan 100 ezer forintért hirdetik a kiadó lakásokat.

Bár a legolcsóbb megyeszékhelyek közé sorolható Salgótarján, Békéscsaba és Kaposvár is, ám ezek 90-97 ezer forintos átlagos bérleti díja is 21-29 százalékos emelkedést tükröz éves szinten.