Az Otthon Centrum (OC) a numbeo.com adatai alapján Prágában a városközponttól távolabb is 287 ezer forint a havi bérleti díj átlagosan, egy négyszobás lakás pedig forintra átszámolva félmilliós bérleti díjért érhető el.

Miközben Prágában egy év alatt 18-20 százalékot emelkedtek, a régió fővárosai közül hagyományosan a legdrágábbnak számító Bécsben tavalyhoz képest csökkentek a bérleti díjak.

A belvárosi kétszobás lakásoknál ez csak minimális 3 százalék körüli árcsökkenés, de a belvárostól távolabb már a tavalyinál akár 20-25 százalékkal kedvezőbb árért is lehet bérelni az osztrák fővárosban.

A havi bérleti díj a belvárosban átlagosan 880 euró, míg a külső kerületekben az egy hálószobás kis lakás bérleti díja 656 euró, ami mintegy 328 ezer, illetve 245 ezer forintnak felel meg.

  • Varsóban egy belvárosi kétszobás lakás bérleti díja forintra átszámítva 310 ezer, a városközponttól távolabb pedig 245 ezer forintot tesz ki havonta az elemzés szerint.
  • Pozsonyban egy belvárosi egy hálószobás lakásért átlagosan 246 ezer forintnak, a külső városrészben pedig 190 ezer forintnak megfelelő eurót kell havonta fizetni (rezsiköltségek nélkül) az ingatlan bérlőjének.
  • A szlovén főváros belvárosában 225 ezer forintot, a külső városrészben 178 ezer forintot kell havonta a lakhatásra fordítani.
  • Horvátországban már euróban kell fizetni a bérlakásokért, forintra átszámolva gyakorlatilag Ljubljanához hasonló az árszint.
  • Ennél relatív kedvezőbbek a bérleti díjak Belgrádban, ahol 188 ezer forintnak megfelelő szerb dinárért tudnak az emberek belvárosi kétszobás lakást bérelni.
  • Kolozsváron 177 ezer forintnak megfelelő román lejért lehet átlagosan lakást bérelni a városközpontban, a külső kerületekben pedig ugyanez 122,5 ezer forintba kerül havonta.
  • Bukarestben pedig egy belvárosi kétszobás lakás bérleti díja átlagosan 185 ezer forint.

Budapest hozzájuk képest eltörpül

Bécs, Prága, illetve Varsó 30-40 százalékkal drágább Budapestnél, míg Ljubljanában vagy Zágrábban a magyar fővároshoz hasonló szinten lehet lakást bérelni.

Ezzel szemben Belgrád, Bukarest vagy Kolozsvár lakásait – az átlagos bérleti díjat tekintve – 20-25 százalékkal olcsóbban lehet kivenni a Budapesten elérhető lakásokhoz képest.

Horribilis ára van a budapesti albérleteknek, havi 225 ezer forint felett az átlag

A fővárosban az átlagos havi albérleti díjak meghaladják a 200 ezer forintot, erre rakódnak rá a közüzemi számlák és a kaució is, amely most 2-3 havi bérleti díjnak felel meg. Ingatlanpiaci szakértők mind ugyanarra a problémára hívják fel a figyelmet: a kéthavi kaució mellett egy hónap kifizetése előre félmillió forintos kiadást jelenthet. Bővebben >>>