Sokat hallani arról, hogy a harmincas évek elejére tolódik az első gyermekvállalás időpontja, amelyet a Fundamenta családtervezéssel kapcsolatos kutatásának eredményei is alátámasztanak.

A 25-35 év közöttiek körében végzett országos reprezentatív kutatásból kiderül, hogy a többség a harmincas éveinek elejére tervezi első gyermeke megszületését. A 26-27 évesek tíz éven belül, a 29-30 évesek pedig 1-3 éven belül látják reálisnak a gyermekvállalás kérdését.

A megkérdezettek háromnegyede szerint a stabil párkapcsolat, a biztos állás és megbízható anyagi háttér mellett a saját lakás is fontos a gyermekvállaláshoz. Családalapítás szempontjából a három legfontosabb kritérium lakásvásárláskor a biztonságos környék (94 százalék), az egészséges levegő (91 százalék), és a jó infrastruktúra (87 százalék). A válaszadók 86 százaléka örülne olyan otthonnak, ahol biztosítani tudja gyermekének a külön szobát és sokan tartják fontosnak a jó közlekedést is (83 százalék).

A saját lakás megteremtését a megkérdezettek legnagyobb arányban lakáscélú megtakarításból és hitelből látják reálisnak, de sokan bíznak a családi segítségben is. A Fundamenta szakértője szerint érdemes előre gondolkozni, és időben félretenni az otthonteremtésre, hogy rendelkezésre álljon a megtakarított összeg, amikor aktuálissá válik a gyerekkérdés - olvasható a közleményben.

Fotó forrása: Shutterstock.