Ukrajna nemcsak adományként kap harcászati eszközöket, de bizony fizet is értük. A pénzügyi tranzakciókat pedig jelentősen felgyorsítja, hogy a katonai beszállítók 60 százaléka el tud fogadni kriptovalutát is cserébe olyan alapvető eszközökért, mint például a sisakok vagy a golyóálló mellények – írja a Yahoo Finance UK Alex Bornyakovra, Ukrajna digitális miniszterhelyettesére hivatkozva.  

Bornyakov szerint a digitális eszközöket azért részesítik előnyben, mivel azok sokkal célszerűbbek a hagyományos valutákhoz képest. A kriptovaluta fizetések gyorsasága pedig felgyorsította az ország azon képességét, hogy reagáljon az orosz invázióra, magyarázta a miniszter-helyettes.

Ha a hagyományos pénzügyi rendszert használjuk, az napokig tartott volna, a kriptón keresztül pillanatok alatt tudtuk biztosítani a létfontosságú cikkek beszerzését, és ami elképesztő, hogy a beszállítók mintegy 60 százaléka képes volt elfogadni a kriptót. Erre azért nem számítottam.

Már csak azért is fontos szempont ez, mert az Ukrajnának szánt adományok mintegy 33 százaléka a Crypto Fund Air For Ukraine programon keresztül érkezett, amelyet Bornyakov a cikk szerint „abszolút sikernek” nevezett. Arról nem beszélve, hogy még jó néhány orosz állampolgár is adományozott kriptoeszközöket Ukrajnának.

Az írás emlékeztet rá, hogy Ukrajna és keleti szomszédja között tavaly februárban tört ki háború, miután Oroszország egy több évtizedes területi vita miatt megszállta Ukrajna egy részét.

Ukrajna azonnal elkezdett kriptoadományokat kérni a kormány Twitter-fiókján keresztül, és 70 millió dollárnyi felajánlást kapott kapott az oroszországi konfliktus kezdete óta – írja a cointelegraph. 

A számok a Chainalysis blokklánc adatplatform február 24-i jelentéséből származnak, amely szerint az adományok többsége Ethereum és Bitcoin formájában érkezett. Az ETH adományozói 28,9 millió dollárral járnak az élen, míg a BTC és a Tether adományok 22,8 millió dollárt, illetve 11,6 millió dollárt tettek ki, amit Ukrajna katonai felszerelésekre és humanitárius segítségnyújtásra tudott felhasználni.

A 70 millió dollár mintegy 80 százaléka egyébként a háború első néhány hónapjában érkezett.

Az adományok NFT-k formájában is érkeztek, például az Ukraine DAO „ukrán zászlós” NFT árverésén, ahol összesen 6,1 millió dollárt sikerült gyűjteniük.

Alona Sevcsenko, az Ukraine DAO társalapítója szerint a kriptovaluták épp a legnehezebb időszakban jelentették a megoldást:

A jegybank korlátokat vezetett be az Ukrajnába és onnan kifelé történő devizaátutalások tekintetében, hogy megállítsa a hrivnya összeomlását […] A kriptovalutáknak köszönhetően fedezni tudtuk a védőink azonnali szükségleteit, szó szerint nem volt más lehetőség akkoriban

Mihajlo Fedorov, Ukrajna miniszterelnök-helyettese és a digitális átalakulásért felelős miniszter augusztusi tweetje szerint a digitális minisztériumnak fizetett kriptovaluta adományok nagy részét az ország katonai felszereléseinek, páncélruházatának, valamint számos járműnek és gyógyszernek a finanszírozására fordították.

Úgy tűnik, hogy Ukrajnában a kriptovaluta a mindennapi élet része lett. A Chainanalysis szeptemberi jelentése szerint ugyanis az ukránok a harmadik legnagyobb használói a digitális valutáknak, Vietnam és a Fülöp-szigetek után.

Ugyanakkor az oroszbarát katonai csoportok is használták a kriptopénzeket háborús céljaik finanszírozására.

A Chainalysis szerint a kriptoadományokat katonai eszközök finanszírozására, dezinformáció terjesztésére és inváziópárti propaganda létrehozására használták.

A nagyjából száz ilyen csoportosulás összesen 5,4 millió dollárt kapott a háború során, azonban július óta valamiért jelentősen lecsökkent a beérkező adományok száma. Hogy miért, azt a Cointelegraph sem tudta megfejteni, azonban felhívják arra a figyelmet, hogy „a február 24-én elfogadott Oroszország elleni szankciócsomag már a tizedik lesz a sorban”.