A szlovén kormány csütörtökön elfogadta azt a sürgősségi törvényjavaslatot, melynek értelmében a pusztító árvíz által érintett háztartások pénzügyi támogatásban részesülnek és egyebek mellett mentesülnek az áram- és gázszámlák alól – jelentette be Sanja Ajanovic Hovnik közigazgatási miniszter a kabinet ülését követően.

A tárcavezető hozzátette: a jogszabály 12 hónapos hitelfizetési moratóriumot, valamint az árvízkárosultak számára az adminisztratív költségek és a bírósági illetékek eltörlését is előirányozza.

Továbbá az érintett családoknak nem kell fizetniük az óvodákért, az iskolás gyermekek szüleinek pedig az iskolai étkezésért vagy a kollégiumért

– mondta Ajanovic Hovnik.

Luka Mesec munka- és családügyi, szociális és esélyegyenlőségi miniszter kiemelte: az árvízkárosultak egyszeri támogatást is kapnak, amely a minimális havi megélhetési költségek hétszeresét is elérheti.

  • Egy egyedülálló munkanélküli 3257 eurót (valamivel több mint 1,2 millió forint),
  • egy egyedülálló foglalkoztatott személy 3513 eurót,
  • egy négytagú család két munkanélküli szülővel 8957 eurót,
  • egy négytagú család két foglalkoztatott szülővel pedig 11 466 eurót kaphat.

Hovnik jelezte: ezek a maximálisan kifizethető összegek, amelyek nem haladhatják meg az egyén vagy a család által elszenvedett kárt.

A törvényjavaslat bevezeti a lakásbérleti díj támogatását is azok számára, akiknek az otthona használhatatlanná vált az árvíz után, a 65 év felettieknek pedig ingyen ellátást biztosít az idősotthonokban. A jogszabály sürgősségi eljárásban kerül a parlament elé.

Szlovéniát a közelmúltban története legsúlyosabb természeti katasztrófája sújtotta. Robert Golob kormányfő szerint a heves esők okozta áradások – amelyek az ország területének kétharmadát érintették – milliárdos nagyságrendű károkat okoztak. A természeti katasztrófának hat halálos áldozata is van.