A heves esőzések hirtelen áradásokat és földcsuszamlásokat okoztak Szlovénia egyes részein pénteken, elzárva az utakat és a hidakat, valamint elárasztva az épületeket.

A szlovén környezetvédelmi hivatal, az ARSO a legmagasabb szintre emelte az időjárási riasztást, miután 24 órán belül egy hónapnyi csapadék hullott le az ország északi, északnyugati és középső részein.

Mivel pénteken tovább esett az eső, a hatóságok más területeken is áradásokra figyelmeztettek a gyorsan duzzadó folyók miatt. 

A szlovén hadsereg helikopterei is részt vesznek az otthonuk tetejére menekült, és segítségre váró lakosok kimenekítésében Skofja Lokában és az ország számos más területén.

Helikopterekkel menekítik az embereket
Helikopterekkel menekítik az embereket
Kép: Facebook

„Arra kérem mindazokat, akiknek nincs sürgős dolguk, hogy maradjanak otthon, és ne autózzanak sehova” – mondta Marjan Sarec szlovén védelmi miniszter.

A helyi médiában megjelent fotók víz alá merült autókat, megrepedt utakat és elöntött falvakat mutattak be.

Az éjszakai vihar után a víz behatolt a lakásokba, és több méter magasan áll. Ilyen helyzetre évtizedek óta nem volt példa.

Budapestet elmosta az eső – egy havi mennyiség zúdult a városra

Rövid idő alatt egy havi eső zúdult a fővárosra. Pincéket, garázsokat, aluljárókat árasztott el az eső Budapesten. Az M0-son sávokat kellett lezárni az összegyűlt víz miatt. Bővebben --->