Szijjártó Péter az orosz egészségügyi miniszterrel, Mihail Muraskóval közös sajtótájékoztatóján közölte, hogy az energetikai együttműködés a magyarországi ellátásbiztonság garanciája, és ez nem ideológiai vagy politikai, hanem fizikai kérdés.

 

A külügyminiszter kijelentette, az új paksi atomerőmű jelenti a magyar ellátásbiztonság hosszú távú garanciáját, ezért Magyarország soha nem támogatott, és nem is fog támogatni egyetlenegy, nukleáris ipart sújtó, annak működését korlátozó szankciót sem.

Az európai uniós jóváhagyást követően felgyorsíthatták a paksi beruházást, így meg is kezdődtek a résfalazási munkák, illetve augusztusban megindul a hatos blokk alatti föld kitermelése.

Még véglegesítik a kiviteli terveket a talajszilárdítás esetében is, miközben a teljes talajkiemeléshez szükséges engedélyek és tervek véglegesítése menetrend szerint halad.

 

Szijjártó Péter a paksi beruházásról: A határidőben nincs módosítás – Videó

Szijjártó Péter gyermeke a szerződéskötés másnapján született, már másodikos, mégsem kezdődött meg az építkezés – szemléltette a Paks II. projektet a külgazdasági és külügyminiszter az Index Konkrétan című műsorában. Bővebben>>>

Napokon belül reagál az orosz kormány 

Szijjártó Péter arról számolt be, hogy az orosz kormány napokon belül elfogadja a pénzügyi szerződés módosítását, amelyet a módosított kivitelezési szerződés aláírása követhet.

Minden jogi munka befejeződött annak érdekében, hogy a paksi beruházást fel tudják gyorsítani – jelentette a miniszter.

A miniszter szerint a talajkitermelés és a résfalazás már az építkezés része, hiszen fizikai munkák zajlanak. Továbbá közölte, hogy már a reaktortartály gyártása is folyamatban van.

A 2030-2031-es határidő tartását feladni nem szabad. Minél előbb jön el az a pillanat, hogy elő tudjuk állítani a magyar villamosenergia-felhasználás minél nagyobb hányadát, annál előbb leszünk biztonságban

– fogalmazott az atomerőműről. Hozzátette, ragaszkodik a 2030-31-es üzemkezdéshez, és ezt minden létező megbeszélésen a Roszatom vezetőinek is el szokta mondani, akik még nem tiltakoztak ez ellen.

 

Szijjártó Péter: a berlini kormány bojkottja miatt a franciák veszik át Paksnál a Siemens szerepét

A francia Framatome veszi át a német Siemens Energy szerepét az új paksi reaktorok irányítástechnikájának leszállításában, miután a berlini kormány továbbra sem engedélyezte a vállalat részvételét az atomerőmű bővítésében – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Bővebben>>>

A Roszatom nem visszakozik

A Roszatom közleménye szerint a Paks II. Atomerőmű építési területén a projekt fővállalkozója, a Roszatom mérnöki divíziójához tartozó ASZE vállalat július 3-án megkezdte a létesítés első szakaszának munkálatait, ennek részeként elkezdődött a résfal építése.

A résfalazás az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) engedélyének megfelelően, azzal szoros összhangban zajlik.

A résfal elkészülte és a talajszilárdítás után következik a munkagödör kialakítása, majd előkészítik az alapozást.

A résfal egy méteres vastagságú vízzáró falazat, amelynek mélysége eléri a 32 métert kerülete pedig a 2,5 kilométert. Feladata, hogy megakadályozza a talajvíz beszivárgását a munkagödörbe, illetve a másik fontos funkciója a talajvíz változatlan szinten tartása a Paksi Atomerőmű blokkjai alatt.

60 évre tervezik az új blokkok üzemidejét

A résfalazással párhuzamosan zajlik a telephelyi segédépületek, a betonüzem, a raktárak, valamint az irodaépületek kivitelezése is.

A Roszatom emlékeztet, a Paks-2 Atomerőmű projekt a 2014. január 14-i orosz-magyar kormányközi megállapodás és a vonatkozó szerződések alapján valósul meg. Az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) 2022 augusztusában adta ki a két új 3+ generációs VVER-1200-as blokk létesítési engedélyét. A létesítési engedély értelmében az új blokkok megfelelnek mind a magyar, mind az európai biztonsági előírásoknak.

A Paksi Atomerőmű új 5. és 6. blokkjának garantált üzemideje 60 év lesz – tájékoztatott a Roszatom.