Az olasz egészségügyi szakszervezetek közlése szerint kizárólag az életmentő és a sürgősnek ítélt beavatkozásokat biztosítják az elkövetkező 24 órában. Mintegy harmincezer műtét marad el, amelyet korábban erre a napra tűztek ki, valamint ötvenezer röntgenvizsgálat és száznyolcvanezer laboratóriumi vizsgálat.

Az országos munkabeszüntetéshez az orvosok, ápolók és más egészségügyi dolgozók csatlakoznak.

A kedd éjfélig tartó sztrájkkal az egészségügyi dolgozók szerződésének megújítását követelik, kedvezőbb bér- és nyugdíjfeltételeket szorgalmaznak, az orvosok jogi védelme erősítését várják, valamint fel akarják hívni a figyelmet az ágazatban kialakult munkaerőhiányra.

Az ápolókat tömörítő szakszervezeti szövetség adatai szerint év végéig hatezer dolgozó megy nyugdíjba, és 2033-ig további 127 ezren, miközben az utánpótlás nem biztosított. Ezzel egy időben 2030-ig közel 50 ezer orvos is nyugdíjba megy, amely a jelenleg szolgálatban levő orvosok több mint negyven százalékával egyenlő.

Több olasz városban megmozdulást tartanak az egészségügyi dolgozók, a többi között Róma belvárosában is ülősztrájk lesz.

Drámai január jön a kórházakban - még kevesebb nővér lesz az osztályokon

Egy korábban elfogadott jogszabály szerint 2024. január 1-től nem lehet bérnővért alkalmazni az állami egészségügyben, csak kivételes esetben. Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke az Economxnak azt mondta: a szigorítás egész biztos, hogy kapacitáscsökkenéssel fog járni. Bővebben >>>