KSH mai közleményéből kiderült, hogy a nyugdíjas fogyasztói kosár figyelembevételével, a 2023 áprilisi adatok alapján fogyasztói árak (infláció) növekedése 25,3 százalék. Természetesen az idősek a vásárlásaik során ennél jóval magasabb ár-növekedést tapasztalnak. Az idősek életkörülményeinek érzékelhető romlása komoly aggodalomra ad okot.

A szervezet közleményében az áll,

a havi 140 ezer forintnál alacsonyabb nyugellátásban részesült, több mint 600 ezer sorstársaink helyzetének a javítása érdekében sürgős Kormányzati intézkedés történjen. Az év elején megtett 15 százalékos nyugdíjemelésre való hivatkozás ma már nem segít azoknak, akik már több mint négy hónapja elszenvedik a 27 - 26 százalékos pénzromlás keserű terheit.

Megérkeztek a friss inflációs adatok

Áprilisban 24 százalékkal nőttek az árak az előző év azonos hónapjához képest – közölte szerdán a KSH.Áprilisban a fogyasztói árak átlagosan 24 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább. A fogyasztói árak egy hónap alatt átlagosan 0,7 százalékkal nőttek – írja gyorstájékoztatójában a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Egy hónappal korábban, márciusban 25,2 százalékos éves drágulást mért a KSH. Bővebben>>>

Javasolják, hogy

a medián alatti nyugellátásban részesülők kapjanak lehetőséget arra, hogy a jövő évi 13. havi juttatás terhére - azzal megegyező mértékű, bankköltséggel nem terhelt - egyösszegű előleget vehessenek fel.

A Nyugdíjas Parlament Országos Egyesület azt is kéri, hogy azon több mint 45 ezer 65 év feletti, az idei év eddig eltelt időszakában elhunyt személy örökösei számára - kegyeleti megfontolás miatt - külön kérelem nélkül, hivatalból folyósítsák az év elejei nyugdíjemelés és a tényleges infláció közötti különbség összegét.

Nyugdíjguru: nem úszhatja meg a kormány újabb nyugdíjemelés nélkül

Idén januárban 15 százalékkal emelték a nyugdíjakat, mert a kormány szerint ekkora lesz az éves infláció. Farkas András nyugdíjszakértő azonban ezt a mértéket a nyugdíjasszervezetekkel és az összes érintett nyugdíjassal együtt kicsit kétkedve fogadja, miután a nyugdíjas infláció 26 százalék fölött volt az év első három hónapjában. Bővebben>>>