A „cashless”, azaz a készpénzmentes fizetés egyre több országban népszerű és fokozatosan épül ki, Európában Svédország jár az élen benne, ahol egyenesen ahol a szolgáltatók egyenesen megtagadhatják a készpénz elfogadását, sőt, kézbe ültethető chipeket is használnak – nem csupán fizetésre, de személyazonosításra és online ügyintézésre is. A skandináv országban rendkívül elterjedt a Swish mobilapplikáció, aminek segítségével rengeteg kávézóban, boltban és áruházban fizetnek egy egyszerű QR kód beolvasásával – írja a Sweden.

Svédországban 2010 és 2020 között 39-ről 9 százalékra csökkent a készpénzes fizetések száma – zömmel az idősek teszik ki ezt a számot. A jegybank ezen felül digitális valuta bevezetésén is dolgozik, hogy ezzel is csökkentsék az ellenőrizetlen kriptovaluták forgalmát.

Finnország is igen közel jár ahhoz, hogy készpénzmentes ország legyen, mivel a világon itt az egyik legertejdtebb az internetes bankolás – írja a Financial Times.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) tanulmánya szerint Magyarországon ugyan látványos a törekvés a készpénzmentességre – például a fesztiválokon, illetve egyes szabadtéri központokban, mint a Budapest Park – ennek ellenére a bank egyik jelentése szerint 2017-ben az online pénztárgépeken végrehajtott vásárlások darabszám szerint 85 százaléka, értéke szerint 68 százaléka készpénzben történt.

Az is sokatmondó, hogy egy 2018-as, önbevalláson alapuló kutatás eredményei szerint a magyar lakosság 46 százaléka szinte csak készpénzzel fizet, 28 százaléka készpénzzel és kártyával is, készpénzmentesen pedig csak a 26 százaléka.

Nem tudunk leszokni a készpénzről

A készpénzmentességre való törekvés egyenletlenül halad: miközben az Egyesült Államok nagyvárosaiban az erre való törekvések megbuktak – mivel ott a készpénz törvényes fizetőeszköz -, addig Kína az élen jár benne, ahol már a piaci árusok körében is széles körben elterjedt a QR kódos és a mobilos fizetés. Ebben nagy szerepet játszott az okostelefonok erőteljes elterjedése.

A Fintech megemlíti, hogy a készpénz vélhetően sokáig nem fog eltűnni az életünkből. Sokan ugyanis attól tartanak, hogy azzal mások megfigyelésére használják majd az adatainkat, továbbá sokan előnyben részesítik, hogy a készpénz anonimitást biztosít, nem véletlenül épül rá a fekete- és a szürke gazdaság.

Az elektronikus pénz és fizetés valóban betekintést enged a szolgáltatóknak ügyfeleik anyagi helyzetére, de aki okostelefont használ, az mindenképpen követhetővé válik – a magas adatvédelmi kockázaton túl viszont rendkívül gyorsak és kényelmesek az elektronikus megoldások.

Ennek ellenére még a legújabb pénzügyi megoldások támogatói is fontosnak gondolják a készpénz jelenlétét: annak eltűnése ugyanis szerintük kiszorítaná a fizetési forgalomból azokat, akik kiszolgáltatott helyzetben vannak vagy egyszerűen csak járatlanok a digitális világban.

A lap megjegyzi, hogy, mindegy, hogy hogyan jelenik meg a pénz, az emberek többsége továbbra is bízik a fizikai megjelenésben. Ami fontos, hogy folyamatosan fejlesszük a pénzügyi ismereteket, és legyünk tudatosak a kiadások és a megtakarítások terén.

 

A nyaralási szezonban nagy lehet a Revolut és a Wise előnye

A hagyományos bankszámlák mellett megjelentek a digitális, bankfiók nélküli pénzintézetek is, közülük itthon is két közismert, a Revolut és a Wise. Mi az előnyük a hagyományos bankokkal szemben, és mik esetleges hátrányaik? Bővebben--->