Magyar szemüveggel sem szokatlan már jó ideje a látvány: két pocakos ember három-három nyíllal a kézben, a táblától négy sörösrekesznyi távolságra, körülöttük sok ezer rajongó, hangos zene, karneváli hangulat – és mindezt a tévéképernyők előtt is több millióan követik.

Az idei már a 31. világbajnokság a profi dartsosokat tömörítő PDC égisze alatt, miután az alapítók 1992-ben kiváltak a Brit Dartsszervezetből (BDO). A válásból egyértelműen a BDO jött ki rosszabbul, a sportág elitje ugyanis a PDC mellett kötelezte el magát.

A december 15-től január 3-ig tartó vb helyszíne szokás szerint a londoni Alexandra Palace. A város északi részén, Muswell Hill és Wood Green között húzódó rendezvényközpontot 1875-ben nyitották meg, mai áron 42,4 millió fontból, azaz csaknem 19 milliárd forintból épült fel. Az állapota mégis kifogástalan, előbb 1988-ban, majd 2016-ban esett át átfogó rekonstrukción.

Jól keresnek a nagymenők

A vb-n a selejtezőkkel együtt 96-an állnak rajthoz, a PDC Order Of Merit világranglistája alapján a legjobb 32 versenyző kiemeltként csak a második fordulóban csatlakozik a mezőnyhöz.

A torna pénzdíja 2,5 millió font, amiből 500 ezer a győztest illeti. A világbajnokság főszponzora idén a Paddy Power sportfogadási platform, míg tavaly a Cazoo online autókereskedés töltötte be ezt a szerepet, előtte hosszú ideig az ugyancsak a fogadási piacról ismert William Hill, illetve Ladbrokes logója köszönt vissza mindenhonnan.

A címvédő a brit Michael Smith, de mellette hat további világbajnok is a táblához áll: a háromszoros győztes Michael van Gerwen, az egyaránt duplázó Peter Wright és Gary Anderson, valamint az eddig Smith-hez hasonlóan egyszer csúcsra érő Gerwyn Price, Rob Cross, illetve Raymond van Barneveld.

Érdekesség, hogy együttvéve sem koronázták meg őket annyiszor, mint a már visszavonult Phil Taylort, aki karrierje során 214 profi versenyt, köztük 85 major tornát nyert, nem mellesleg 16 világbajnoki címet, ebből 14-et a PDC zászlaja alatt. Azért a 2018-ban nyugdíjba vonult Taylor távollétében is bőven vannak nagy nevek, a bukmékerek többsége mégis egy olyan brit dartsosra tekintenek idén favoritként, aki még nem világbajnok, ő nem más, mint Luke Humphries.

Filléres jegytől a Michelin-csillagig

Szigetországi pénztárcával közel sem megfizethetetlenek a 46 fontos ülő-, illetve 36 fontos állóhelyek, igaz, ezek az árak a délutáni programra vonatkoznak, az estire 10-10 fontot kell ráfizetni. A gyorsaság a kulcs, hamar elkapkodják ugyanis a belépőket. Az étel- és italfogyasztással párosuló VIP-tikettekért már jóval többet kell leszurkolni: az ezüst besorolású csomag 299-399 font/fő, az arany 499-nél, a platina 599-nél kezdődik. Az utóbbiakra már Michelin-csillagos szakácsok főznek, úgy mint Adam Handling vagy Atul Kochar. Érdekes, hogy

a legdrágább jegyek fogytak el elsőként, akik későn eszméltek, már csak a jövő évi részvételt vehetik célba.

De szerencsére szomjan sem marad senki: ebben a bő két és fél hétben 90 ezer szurkolóval számolnak a helyszínen, akiket mintegy 500 ezer korsó sör vár.

A közvetítések alatt hamar rabul ejti a sportág a gyanútlan tévénézőket, akik a fontosabb szabályokat pár perc alatt magukba szívhatják.

  • A dobó 237 centiméterre áll a táblától, melynek a középpontja a talajtól 173 centire van.
  • Egy szetthez három leget kell nyerni, egy legben pedig a dobott értékek alapján 501-ről kell minél előbb nullázni, de kiszállni csak duplával lehet, ha például 32 marad, egy dupla 16-assal.
  • Amikor a kommentátor azt kiáltja, hogy „száááznyolcvan”, az egy körben dobható legmagasabb pontszámra utal, ami három tripla 20-assal érhető el.

Fa Nándor után újra magyar vitorlázóra figyel a világ

Sikeresen teljesítette a Retour à la Base vitorlásversenyt Weöres Szabolcs, aki így eredményes évet zárt a Vendée Globe földkörüli megmérettetésre készülve. Tavaly és idén is négy-négy rangos viadalon gyűjtötte a mérföldeket, a legendás seregszemle 2024 novemberétől 2025 márciusáig tart, de már most nagy érdeklődés övezi szerte a világon. Bővebben --->