Ismét közzétette CNN az Euromonitor International globális piackutató vállalat éves jelentését, amely szerint ismét Párizs lett a világ legvonzóbb városcélpontja.

A Lighthouse adatszolgáltató céggel közösen készített Top 100 City Destinations Index 2023 című jelentés a világ vezető városait vizsgálta, és olyan kritériumok alapján rangsorolta őket, mint a turizmus, a fenntarthatóság, a gazdasági teljesítmény, valamint az egészség és biztonság.

A listán Európa uralmának lehetünk tanúi, ugyanis a top 10-ben hét, a top 100-as listán pedig 63 ország szerepel az öreg kontinensről. A top 10-ben 3 nem európai város kapott helyet, méghozzá Dubai, Tokió és New York.

Az Euromonitor Top 100 City Destinations Index 2023-as top 20 városa a következő:

  1. Párizs, Franciaország
  2. Dubai, Egyesült Arab Emírségek
  3. Madrid, Spanyolország
  4. Tokió, Japán
  5. Amszterdam, Hollandia
  6. Berlin, Németország
  7. Róma, Olaszország
  8. New York, Egyesült Államok
  9. Barcelona, Spanyolország
  10. London, Egyesült Királyság
  11. Szingapúr
  12. München, Németország
  13. Milánó, Olaszország
  14. Szöul, Dél-Korea
  15. Dublin, Írország
  16. Oszaka, Japán
  17. Hongkong
  18. Bécs, Ausztria
  19. Los Angeles, Egyesült Államok
  20. Lisszabon, Portugália

 

A top 100-as listán négy új szereplő is helyet kapott, amelyek mindegyike javuló idegenforgalmi teljesítményt tudhat magáénak az idén: Washington DC a 48. helyen, Montreal a 68. helyen, Santiago a 88. helyen és Vilnius a 92. helyen található.

A nemzetközi utazások továbbra is erőteljes fellendülést mutatnak, az előrejelzések szerint 2023 végére eléri az 1,3 milliárdot, ami mintegy 1,7 billió dollárnyi globális turisztikai kiadást generál.

Dubaj második helyre futott be
Dubaj második helyre futott be

A 2023-as listát Isztambul vezeti a nemzetközi érkezők számát tekintve, ezután London, majd Dubaj következik.

A legnagyobb éves növekedést Hongkong (2495 százalék) és Bangkok (142 százalék) produkálta, mivel a Covid-19 járványt követően az utolsók között nyitották meg újra a kapuikat.

A látogatók számának növekedése azonban vegyes áldás is lehet, mivel negatív hatással lehet a helyi közösségekre és a környezetre. Nadejda Popova, az Euromonitor International vezető menedzsere egy nyilatkozatában arról beszélt, hogy a városok milyen módon néznek szembe a túlturizmus kihívásával.

"Egyes úti célok korlátozásokkal, meredek adókkal vagy a szállodai kapacitás csökkentésével igyekeznek korlátozni a turisták beáramlását, és megőrizni a város kulturális örökségétk" − mondta.

Előrejelezte, hogy a megélhetési költségek emelkedése, az ingadozó infláció és a geopolitikai bizonytalanság lesz a legnagyobb akadály a turizmus növekedése szempontjából a következő két évben. A fogyasztók az ár-érték arányú utazási ajánlatokat fogják keresni, és sokan az otthonukhoz közelebbi nyaralásokat választják majd.