Egy friss kutatás szerint a magyarok leginkább a betegségektől vagy balesetektől tartanak. Ugyanakkor a többség, a válaszadók 84 százaléka nincs felkészülve a váratlan helyzetekre. A megkérdezettek közel fele sem vésztartalék jellegű megtakarítással, sem pedig kockázati életbiztosítással nem rendelkezik – ez derül ki a Groupama Biztosító felméréséből.

Az ezer fő megkérdezésén alapuló kutatásból kiderült, hogy az anyagi gondok után rögtön a második helyen az egészségi problémáktól való félnek a felnőttek a legjobban.

Váratlan helyzet bármikor jöhet

A válaszadók ráadásul jobban tartanak a családtagjaikat érintő súlyos betegségtől, halálesettől vagy akár munkanélküliségtől, mint a saját magukkal kapcsolatos eseményektől: míg saját magával kapcsolatban a válaszadók 38 százaléka jelzett aggodalmat, a családtagokat érintő félelmekről 46 százalék számolt be.

Ez alapján nem meglepő, hogy a kockázati életbiztosítást választók legfőbb indoka a családról való gondoskodás: 44 százalékuk jelölte meg ezt az érvet döntésének indokaként.

Elsősorban nem saját maguk biztonsága, hanem a szeretteik, családjuk iránt érzett felelősség készteti az embereket arra, hogy kockázati életbiztosítást kössenek. A konstrukció kiválasztásánál a legfontosabb szempont a biztosító iránti bizalom, pozitív tapasztalat, ezért sokan (44 százalék) elsősorban biztosítót választanak, és csak utána a konkrét biztosítási terméket – derül ki a biztosítótársaság országos kutatásából.

Még mindig sokan vélekednek úgy, hogy a kockázati életbiztosítások elsősorban az időseknek szólnak, miközben inkább azoknak a fiataloknak van szükségük erre a megoldásra, akiknek még nincs elegendő megtakarításuk, viszont családot alapítanak, lakáshitelt törlesztenek, sok kiadásuk van – mondta Füzes Edit, a Groupama Biztosító lakossági személybiztosítási termékmenedzsment vezetője.

Ezek a termékek pár ezer forintos díjért többmilliós segítséget nyújthatnak egy nehéz helyzetben, mellyel az egész család átvészelheti például az egyik kereső szülő balesetebetegsége miatti jövedelemkiesés időszakát.

A kutatás eredményei is alátámasztják, hogy legtöbben az önállósodásra, családalapításra jellemző életkorban, a harmincas éveikben tervezik, hogy kockázati életbiztosítást kötnek.

A kockázati életbiztosítást kötők átlagéletkora 32 év.

Pár ezer forint és megszűnik a szorongás

A kockázati életbiztosítás megkötése jellemzően bizalmi ügy. Az internetes keresés itt is fontos, de a megkérdezettek szerződéskor a személyes kapcsolattartást részesítik előnyben. Emellett a többség kifejezetten igényli, hogy a kiválasztott konstrukció személyre szabható legyen és haláleset mellett betegségre, balesetekre, maradandó sérülésre is fedezetet biztosítson.

A biztosítás megkötése sokak számára a biztonságérzet növelését, a szorongások csökkentését is jelenti. A kockázati életbiztosítással rendelkező válaszadók beszámolnak például a feszültség, a bizonytalanság csökkenéséről, vagy egy probléma megoldása miatt érzett megnyugtató érzésről is a szerződéskötés pozitív hatásaként.