A Pénzügyi Navigátor honlapján e célra összeállított tematikus tartalmakból, a közösségi médiában, a megyeszékhelyeken elérhető Pénzügyi Navigátor Tanácsadó irodákban, illetve az MNB Ügyfélszolgálatán is kaphatunk segítséget a témában.

kampány célja, hogy minél tudatosabban, körültekintőbben használjuk a bankkártyánkat. Utazás előtt ugyanis célszerű megtenni néhány óvintézkedést.

Tájékozódás a célország kártyaelfogadási szokásairól

Fontos tájékozódni utazásunk helyszínének kártyaelfogadási szokásairól, illetve a bankkártya műveletekhez kapcsolódó átváltási árfolyamokról, egyéb költségekről, díjakról.

A legtöbb országban – hazánkhoz hasonlóan – a kártyás fizetés díjmentes, azonban a készpénzfelvételnek a hazainál általában magasabb a költsége.

Költési limitek és a tranzakciók száma

Ha szükséges, érdemes felemeltetni a kártyánkon beállított költési limiteket, vagy a napi lehetséges tranzakciók darabszámát is. (Például, repülővel történő utazás esetén különösen javallott felkészülni járattörlésre, átfoglalásra, sztrájkra, lehetséges, hirtelen nagyobb összegre lesz szükségünk – a szerk.)

Hasznos lehet jelezni bankunk ügyfélszolgálatának, hogy a kártyánkat külföldön szeretnénk használni, nehogy az automatikus banki kockázatelemző rendszer szokatlan helyről érkező tranzakciónak minősítse azt.

Átváltási tudnivalók

Fizetésnél, készpénzfelvételnél a kártyatársaságok a külföldi kártyás ügyletek összegét először euróban vagy amerikai dollárban terhelik tovább a magyarországi hitelintézet felé, függetlenül attól, melyik országban fizettünk.

Ha a kártyához forintszámla kapcsolódik, akkor a hazai bank ezután egy előre meghatározott árfolyamon átváltja a kártyatársaság által küldött összeget forintra. (Ha tehát nem az USA-ban, vagy az euró-övezetben nyaralunk, akkor két átváltás is történhet.)

Az átváltási árfolyamokról a hazai hitelintézeteknek üzletszabályzataikban, hirdetményeikben előzetes tájékoztatást kell adni ügyfeleiknek, s a konkrét ügylet adatait is ellenőrizhetővé kell tenniük a számlakivonaton.

A bankok az általuk alkalmazott árfolyamokról tájékoztatnak, a nemzetközi kártyatársasági elszámolásokhoz tartozó árfolyamokról a kártyatársaságok honlapján lehet információt kapni.

POS-terminál, ATM

Külföldi tranzakcióknál döntésünktől függően lehetőség van úgynevezett helyszíni átváltásra (dinamikus valutakonverzióra, DCC) is, ha a POS-terminál vagy ATM felkínál ilyet. Ez azt jelenti, hogy a vásárlást vagy készpénzfelvételt átlátható módon már a külföldi helyszínen forint alapon végezhetjük el (a tranzakcióval egyidejűleg látjuk a számlánkról levonandó fix forintösszeget).

Az Európai Gazdasági Térségben az ATM-en vagy POS terminálon DCC igénybevételével bonyolított kártyás fizetési műveleteknél a pénznemek közötti átváltás teljes díjáról az Európai Központi Bank legfrissebb euro devizaárfolyamához képest számított százalékos árrés formájában - a fizetési művelet kezdeményezése előtt az ATM-en és az értékesítés helyén (például a kasszánál vagy digitális formában a POS terminálon, illetve online vásárlás esetén a képernyőn) – is tájékoztatást kell kapnunk.

E szolgáltatás azonban jellemzően többletköltséggel jár, mert a számított árfolyam kedvezőtlenebb a fogyasztónak, illetve az üzemeltetést végző külföldi szolgáltató is díjat számíthat fel.

Nem kötelező elfogadni a kalkulált forintösszeget
A helyszíni átváltással kalkulált forintösszeget nem kötelező elfogadni: minden esetben dönthetünk úgy (s e választási lehetőséget a szolgáltatóknak az ATM vagy POS kijelzőjén is jól láthatóan meg kell jeleníteniük), hogy a vásárlás vagy készpénzfelvétel ellenértékét az adott ország helyi pénzében fizetjük ki.

Ekkor a tranzakció forintra átszámítása és bankszámlára terhelése a – jellemzően kedvezőbb árfolyamú – „hagyományos” kártyatársasági (pl. VISA, MasterCard) és banki átváltással történik.