Az italporok egyik összetevője, a fenilefrin a nátha tüneteivel szemben régóta hatékonynak bizonyul. Az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) szerint azonban nem egészen: a hatóság szerint a fenilefrin helyileg, orrcseppként fejti csak ki a hatását, szájon át alkalmazva azonban hatástalan.

A gyógyszer másik hatóanyagát, a pszeudoefedrint az Európai Gyógyszerhatóság (EMA) kifogásolja, mivel úgy vélik, sokkal erősebbek a mellékhatásai, mint ahogy azt eddig hitték, és káros lehet a szív és az agy ereire is – írja a HVG.

A döntés értelmében előbb-utóbb kikerülhetnek az említett hatóanyagok a népszerű forróitalporokból. A Semmelweis Egyetem főgyógyszerésze szerint az amerikai és az európai eljárás is hamarosan befejeződik, ami azt jelenti, hogy Magyarországon is megváltozott receptúrával lesznek kaphatók az éppen szezonját élő forróitalporok.

Száz körül a nem helyettesíthető gyógyszerek száma

Bár a hazai gyógyszergyártók megpróbálják kezelni a termékhiányokat, de a kedvezőtlen árazási rendszerek, az alacsony gyógyszerárak, az egyre magasabb előállítási költségek, az alapanyagárak növekedése, a logisztikai láncok sérülése miatt szinte biztos, hogy lesznek a jövőben is hiányok.
Bővebben--->