Az a települési önkormányzat, amely a termőföldre, termőföld tulajdonjogára vagy termőföldet terhelő, ingatlannyilvántartásba bejegyzett vagyoni értékű jogra települési adót állapított meg, köteles annak a 2023. adóévre jutó, megfizetett, beszedett összegét az adóalany számára 2023. október 1-jéig visszatéríteni – idézi a Portfolio a pénteki Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletet.

A rendelet szerint a termőföldre kivetett települési adó az idei adóévre jutó, meg nem fizetett összegét az adóalany nem köteles megfizetni, azt az önkormányzati adóhatóság nem szedheti be.

A parlament július 4-én már elfogadta a helyi adókról szóló törvény módosítását, mely alapján a jövőben nem vethetnek ki ilyen adót az önkormányzatok a termőföldekre – írja a szakportál, hozzátéve, hogy ezt kiegészítve döntött a kormány az idei évre járó adó visszafizetéséről, illetve elengedéséről.

Kézzelfogható közelségbe került a földadó módosítása

A kormány elkötelezett amellett, hogy a termőföld nem képezheti adó alapját, és ennek jogszabályban is érvényt szerez, ezt szolgálja a parlamentnek benyújtott javaslat is.