Nyár, dinnye, szeletem címmel indított dinnyefogyasztás-ösztönző kampányt az Agrárminisztérium és háttérintézménye, az Agrármarketing Centrum, hogy tovább fokozzák az elmúlt években emelkedő magyarországi fogyasztást, ami a magyar dinnyeágazat hosszútávú stabilitását is növelheti.

Tarpataki Tamás agrárpiacért felelős helyettes államtitkár arról beszélt, hogy a magyar szabadföldi dinnye július végén érkezik a magyar piacra, és mivel Európában vannak olyan országok, ahol korábban érik a gyümölcs, importálni is tudnak a szezon vége felé. 

A magyar termőterület 2019 óta tartó csökkenése visszafordulni látszik,

idén több mint 10 százalékos növekedés várható, a 2022-es 2400 hektáros görögdinnye-termőterület az idén 2800 hektárra bővült.

Ondré Péter az Agrármarketing Centrum ügyvezetője kiemelte, hogy a belföldi fogyasztás nőtt az elmúlt években, jelenleg 10 kilogramm fejenként, ami azt jelenti, hogy a 120 ezer tonnás éves termésből mintegy 100 ezer tonna itthon marad, 20-30 ezer tonna jut az exportpiacokra.

  • Idén mintegy 125 ezer tonna görögdinnye
  • és 10 ezer tonna sárgadinnye teremhet a szezon végéig.

Görögdinnyét nagyjából 1100, míg sárgadinnyét 250 fő termeszt Magyarországon. A termőterület a tavalyi évhez képest 14, illetve 29 százalékkal nőtt.

A dinnyefélék ára ezért folyamatosan emelkedett azokban az országokban, amelyek csak az importra hagyatkoznak, például Németországban és Franciaországban. A nyári hűsítő ugyanakkor ezekben az országokban is rendkívül keresett, a lakosság a magas árak ellenére sem mondott le a dinnyéről.