A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legutóbbi jelentése szerint a 2023. szeptember–november időszakot nézve az egy évvel korábbihoz képest a 15–74 éves munkanélküliek száma 29 ezer fővel, 212 ezer főre, míg a munkanélküliségi ráta 0,5 százalékponttal, 4,3 százalékra nőtt.  Ez a szám ugye csak a hivatalos adatokat jelenti, tehát minden bizonnyal még több ezer olyan állampolgárral kell számolni, aki nem hivatalosan regisztrált munkanélküli.

Ennek kapcsán ismét összefogtunk a Pulzus Kutatóval, ezúttal arra voltunk kíváncsiak, hogy állnak a magyar álláskeresők a munkaerőpiacon.

Mocorognak a magyar munkavállalók

Első körben azt szerettük volna megnézni, hogy az elmúlt 5 évben a megkérdezettek hány százaléka váltott munkahelyet, az eredmény szerint pedig 36 százalék válaszolta azt, hogy új munkahelye lett az elmúlt 5 esztendőben. Ezen belül a férfiak a férfiak 39, a nők 34 százaléka váltott.

A legbátrabbnak a legfiatalabb, tehát a 18-39-es korosztály bizonyult, ugyanis ebből a korcsoportból majdnem a fele, 47 százalék keresett és talált magának új munkát.

A 60 pluszosok természetesen már vágják a centit és nem mennek sehova, ezt a számok is jól bizonyítják, hiszen csak 17 százalékuk váltott.

Kép: Economx

Az adatok szerint az iskolai végzettség nem befolyásolta a döntést, az alap-(37 százalék), a közép- (35 százalék), és a felsőfokú végzettségűek  (37 százalék) közel azonos hányada döntött úgy, hogy új helyet keres.

Ebben a kérdéskörben a budapestiek voltak a leginkább kalandvágyóak, a válaszadók 41 százaléka váltott állást a fővárosban.

Válogatósak vagy pechesek a diplomások

A fentebb említett KSH beszámoló szerint a 2023. szeptember–november időszakban a munkakeresés átlagos időtartama 9,0 hónap volt, a munkanélküliek 34,2 százaléka legalább egy éve keresett állást. Ez nagyjából összecseng azzal a jelenséggel, amit manapság tapasztalni, sőt a korábban az Economxnek nyilatkozó toborzási szakértő is arról beszélt, hogy elkeserítően lassan találnak mostanában munkát az emberek.

Megkérdeztük hát, mit tapasztaltak a válaszolók, amikor utoljára estek át a munkakeresés nehézségein, és a KSH-val, illetve a lapunknak nyilatkozó szakérővel teljesen ellentétes eredmény jött ki.

Kép: Economx

A megkérdezettek 36 százaléka mondta ugyanis azt, hogy 1 hónapon belül talált új munkát, míg csak 10 százalék nyilatkozott úgy, hogy 6-12 hónapig tartott az álláskeresés.

Úgy tűnik, hogy a férfiak nem csak bátrak, hanem sikeresek is, hiszen 43 százalékuk 1 hónapon belül új helyen dolgozott, míg a nőknél ugyanez a szám csak 29 százalék volt. S míg a hölgyek 11 százaléka még 1 év után is csak keresgélt, addig a férfiaknak csak 5 százaléka volt munka nélkül egy éven túl.

A leggyorsabban állást találók kategóriájában a középkorúakat, tehát a 40-59 éves korosztályt találjuk, a leglassabban elhelyezkedők között pedig a 60 év felettieket – 5 százalékkal.

Az egy évnél tovább keresgélőket a diplomások táborában találjuk (10 százalék), de az 1 hónapos kategóriában is ők állnak a legrosszabbul a maguk 33 százalékával, ezzel szemben viszont az alapfokú végzettséggel rendelkezők 38 százaléka talál magának új munkát 30 napon belül.

Ami a gyorsaságot illeti, a legszerencsésebbek – vagy a legkevésbé válogatósak – a vármegyeszékhelyen élők (46 százalékuk tud egy hónapon belül elhelyezkedni), a 12 hónap+ kategóriában pedig a városiak állnak a legrosszabbul 12 százalékkal.

Az ismerőseikre támaszkodnak az álláskeresők

A legtöbb ember tudja, hogy az álláskeresés nem egy könnyű műfaj, első lépésként általában a környezetében bízik az ember, ezt bizonyítja a Pulzus kutatás eredménye is, miszerint

a válaszadók 62 százaléka az ismerősein keresztül próbál munkát találni.

Ez főleg a nőkre, a 60 év felettiekre, a budapestiekre és az alapfokú végzettséggel rendelkezőkre jellemző.

Kép: Economx

A második legnépszerűbb kategória az álláskeresési portálok, 57 százalék próbál szerencsét ezeken a felületeken. Ez leginkább, a fiatalok (18-39 évesek), az érettségivel rendelkezők, a nők és a városiak terepe.

A közösségi média erejében 41 százalék bízik: a férfiak, a 18-39 éves korosztály, a középfokú végzettségűek és a községben élők gondolják leginkább úgy, hogy van esélyük itt munkát találni.

Összefoglalva, a felmérés alapján a leggyorsabban a középkorú (40-59 éves), alapfokú végzettségű, vármegyeszékhelyen élő férfiaknak van esélyük elhelyezkedni, a leglassabban pedig a 18-39 éves, felsőfokú végzettséggel rendelkező városi nőknek.