Czomba Sándor foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkár a köztévében ma reggel többek között elismerte, az uniós átlaghoz képest elmaradásunk van a pályakezdő fiatalok és az 55 év felettiek foglalkoztatása terén. Sőt, előbbiek esetében megállapította azt is, hogy

közel 12 ezer regisztált pályakezdő álláskereső van a foglalkoztatási rendszerben.

Ugyanakkor az államtitkár szerint minél kevesebben vannak a regiszterben, annál nehezebb új munkaerőt találni. 

Sokan vannak olyanok is, akik nincsenek munkárakész és -képes állapotban. Aggasztó, de a regisztrált álláskeresők huszonhárom százaléka, gyakorlatilag a munkanélküliek negyede vagy még soha nem dolgozott, vagy már nyolc éve nem dolgozik, őket pedig nem lehet azonnal visszatenni a munkaerőpiacra.

Ha meg is tennék, 48 órán belül táppénzre menne

- magyarázta az államtitkár.

Czomba Sándor felhozta a Világgazdaságnak adott interjúját is, ebben a politikus elmondta, nagyságrendileg ma Magyarországon 120 ezer külföldi van jelen vendégmunkásként: ezek döntő többsége, mintegy 40 ezer ukrán állampolgár, emellett azonban vannak szerbek jelentősebb létszámban, illetve vietnámiak mintegy 16 ezren, és Fülöp-szigetekiek kicsivel több mint 10 ezren. Az összes többi nemzetiség – indiaiak, mongolok – száma bőven 10 ezer fő alatti. Most az államtitkár viszont már arról beszélt, hogy ő az engedélyek számáról gondolt a 120 ezres szám esetén, és továbbra is annyi álláshelyet hirdetnek meg harmadik országból érkezők számára, amennyi üres álláshely van ma Magyarországon.

Elmondása szerint 2023-ban nyolcvanezer üres álláshely volt, a vendégmunkásokra számított kvóta pedig hatvankétezer fő, ám a ténylegesen kiadott munkavállalási engedélyek száma nem érte el a negyvenezret.

Ugyanakkor azt is hangsúlyozta, hogy a szomszédos országokból, Ukrajnából, Szerbiából érkező munkavállalók nem számítanak bele a kvótába. 

Czomba Sándor azt is elismerte, hogy az idei kvótát még nem határozta meg Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter. A kvóta dinamikus, egyrészt számol 80-90 ezer betöltetlen álláshellyel, illetve azzal is, hogy nem minden vendégmunkásnak járt le a szerződése. Ugyanakkor amíg a magyar regisztert nem szűrtük meg, zöld utat nem adunk a vendégmunkásokat foglalkoztatni kívánó cégeknek - magyarázta. 

Arról is beszélt, hogy régiónkban egyáltalán nem magas a magyar adat, a foglalkoztatotti korcsoporthoz viszonyítva mindössze 1,8 százalékos a vendégmunkások aránya (ez 120 ezer vendégmunkás és 6,6 millió 20-64 év közötti magyar állampolgár esetében igaz) -

ami tehát mégis csak azt jelenti, hogy 120 ezer vendégmunkás dolgozik Magyarországon.

Így toborozzák a vendégmunkásokat Magyarországra

A Fülöp-szigeteki Peridot International Resources privát munkaerő-közvetítő ügynökség 2001 óta toboroz filippínó szakembereket többek között Kanadába, Dubajba, az Egyesült Államokba és Magyarországra is. Megmutatjuk a receptet, KATTINTSON!

Várható volt, hogy ez bekövetkezik

Várható volt, hogy nőni fog az álláskeresők száma, számos területen szűntek meg vállalkozások, illetve következtek be létszámleépítések, -csökkentések.

Ezeknek egyrészt gazdasági okai voltak, másrészt technológiaváltás is lezajlott több szektorban – fogalmazott a napokban az Economxnak Mészáros Melinda, a Liga Szakszervezetek elnöke a legfrissebb Központi Statisztikai Hivatal adatok kapcsán. 

A KSH legfrissebb kimutatása szerint ugyanis 2023 novemberében ismét egyszerre nőtt a foglalkoztatottak és a munkakereső aránya. Sőt, a munkanélküliek száma 2023 novemberében 207 ezer főre, míg a munkanélküliségi ráta 4,2 százalékra emelkedett, miközben októberben még csak 202 ezer fő volt a regisztrált álláskeresők száma (az arányuk 4,1 százalék volt).

A szakszervezeti vezető arra is figyelmeztetett, hogy bár a nyilvános statisztikákból ugyan nem jelenik meg, de a regisztrált álláskeresők között jelentős számban vannak azok, akik bár piacon keresett szakmákkal rendelkeznek, viszont nincs gyakorlati tapasztalatuk. A szakszervezeti vezető szerint ezért lenne szükség a képzések, átképzések rendszerének újragondolására. Le kell tenni arról, hogy 5-6-8 hónapos különböző képzési modulokban vesznek részt az álláskeresők szinte egyfolytában, mert a piacon nem erre van jelenleg igény. A valós piaci elvárásoknak kell megfelelnie a képzési-átképzési oldalon is – magyarázta Mészáros Melinda.