Megnyílt a 24. Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítás, ami csütörtöktől szombatig várja a felsőoktatás iránt érdeklődőket.

Tavaly 13 milliárd eurónyi tőkebefektetés érkezett Magyarországra, sokan bíznak Magyarországban, keleten és nyugaton egyaránt, mondta Csák János kulturális és innovációs miniszter az esemény megnyitóján. A magyar gazdaság robosztus lábakon áll. Hozzátette: aki ma a szakképzésben vagy a felsőoktatásban tanul biztos lehet abban, hogy lesz állása.

Minél több külföldi oktató kell

A felsőoktatási rendszer egy folyamatos átalakuláson megy keresztül, a következő lépés az lesz,

hogy minden egyetemet arra fognak ösztönözni, hogy emeljék a külföldről érkező oktatók számát. Valamint mindent megtesznek azért is, hogy minél több külföldi hallgató jöjjön Magyarországra.

Az Erasmus és a Horizont programokkal kapcsolatban úgy fogalmazott: méltánytalanul állította le azokat az Európai Unió. Kiemelte: a magyar kormány tavaly létrehozta a Pannónia Programot, ennek keretében biztosítják a hallgatói, oktatói és kutatói mobilitást a világ bármely felsőoktatási intézményébe.

Százezren döntés előtt

A felsőoktatásban 310 ezer hallgató tanul, a külföldi diákok száma 43 ezerre tehető - derül ki a Felsőoktatási Információs Rendszer adataiból.

A 2023-as és 2024-es tanévet 96 ezren kezdték el az egy évvel korábbi 86 ezer hallgatói létszám után.

Évente mintegy százezer fiatalnak kell választania, hogy közvetlenül a munkaerőpiacra lép, esetleg szakmát tanul vagy a felsőoktatási intézmények kínálatából választ. Ebben segíti őket az Oktatási Hivatal, monta a szervezet elnöke Brassói Sándor. Az is kiderült az Educatio kiállításon, hogy 2024 nyarán az EFOTT házigazdája az Óbudai Egyetem lesz.

Így néz ki a hallgatói struktúra:

  • államilag támogatott nappali képzésen 138 ezren tanulnak,
  • a támogatott levelezős hallgatók száma 48 ezer,
  • a nappali önköltséges képzésre 71 ezren járnak,
  • az önköltséges levelezős hallgatók 42 ezren vannak,
  • az önköltséges távoktatásban 4 ezren tanulnak,
  • és egyéb nappali oktatásban pedig több mint 5 ezer hallgató vesz részt.

A 2023-2024-es tanévben 63 intézmény, 185 karán, 75 képzési helyen és 2469 képzésen vehetnek részt a diákok.

A legnépszerűbb egyetemek:

Egyre több rangsorban vagyunk jelen

Hét helyett már 12 egyetem szerepel a világ legjobb 5 százalékában, egy pedig a legjobb egy százalékban, mondta Hankó Balázs, innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár az Educatio szakkiállításon.

2023-ban 33 százalékkal nőtt a felvett hallgatók száma, minden második diák vidéki egyetemre jár – sorolta. Az egyetem a jövő garanciája, mert a diplomások az oklevél megszerzését követően jellemzően 42 nap alatt munkát találnak, ráadásul a bérük jóval magasabb, mint az alacsonyabb végzettséggel rendelkezőké.

felvételi eljárás változásaival kapcsolatban elmondta: a maximálisan adható 500 pontból 100 pontot az egyetemek adhatnak. Módosul továbbá az érettségi pontok számítása is: az emelt szintű vizsgán minden elért százalék után 1 pont jár a felvételin, a középszintű vizsgáért viszont csak az elért százalék kétharmadának megfelelő pontszámot kapják meg a diákok.

A harmadik fontos változás, hogy az ötödik érettségi tantárgyat is az egyetemek választhatják meg – mondta az államtitkár. A szeptemberben induló képzésekre február 15-ig kell benyújtani a jelentkezéseket a felvi.hu oldalon keresztül.

A sikeres felvételi kulcsa a rugalmas, megújult felvételi rendszer. A változásokkal kapcsolatban Vanó Renáta, az Oktatási Hivatal felsőoktatási elnökhelyettese elmondta: az emelt szintű érettségi és a középszintű érettségi értéke már másként számolható el. Az emelt szintű érettségi 100 százalékot ér, a középszintű kétharmadot vagyis 67 százalékot - emelte ki az elnökhelyettes. A ponthatárok kihirdetése nyáron, július 24-én lesz.