„2024. május 31-ét követően a pedagógus szakképesítést vagy szakképzettséggel rendelkező pedagógus csak akkor tölthet be pedagógus munkakört, ha felsőoktatási intézményben esküt tett” – szerepel többek között a státusztörvény végrehajtási rendeletében.

A pedagógusok új életpálya-törvénye, ismertebb nevén státusztörvény pedig január 1-jén lép életbe, amely az említetten túl azt is kimondja, hogy januártól el kell bocsánati azokat az óraadókat, akik eddig pedagógiai végzettség nélkül tanítottak az iskolákban.

Ugyanakkor a törvény azt is kimondja, hogy több helyen nem kell pedagógusdiploma ahhoz, hogy valaki taníthasson, ennek azonban vannak feltételei.

Az Eduline oktatási szakportál gyűjtése alapján szedtük egy csokorba a státusztörvény legfontosabb változásait:

  • Az óvodapedagógus-munkakör betölthető konduktor-óvodapedagógusi, a tanítói munkakör pedig felsőfokú végzettséggel és konduktor-tanítói szakképzettséggel is. 
  • Idegen nyelv, nemzetiségi nyelv oktatására – minden iskolatípus bármely évfolyamán – alkalmazható az is, aki alapfokozattal és nyelvtanári vagy idegen nyelv- és irodalom szakos tanári szakképzettséggel rendelkezik.
  • A természettudomány tantárgyat az iskolai nevelés-oktatás ötödik, hatodik és tizenegyedik évfolyamán az is taníthatja, aki az adott iskolaszakaszban biológiatanár, fizikatanár, földrajztanár, kémiatanár, környezettan szakos tanár, természetismeret-tanár pedagógusmunkakör betöltésére jogosító végzettséggel és szakképzettséggel rendelkezik.
  • Az iskolai nevelés-oktatás hetedik, nyolcadik évfolyamán a biológia, a fizika és a kémia tantárgyak összevonásával megvalósított integrált természettudomány tantárgyat az is taníthatja, aki az adott iskolaszakaszban biológiatanár, fizikatanár vagy kémiatanár pedagógusmunkakör betöltésére jogosító végzettséggel és szakképzettséggel rendelkezik.
  • Szakgimnáziumban a komplex természettudomány tantárgyat taníthatja – témakörök szerint – az is, aki az adott iskolaszakaszban biológiatanár, fizikatanár, földrajztanár, kémiatanár pedagógus-munkakör betöltésére jogosító végzettséggel és szakképzettséggel rendelkezik.
  • Ha az intézményben nincs megfelelő végzettségű és szakképzettségű pedagógus a mindennapos testnevelés megszervezéséhez, akkor a testnevelés tantárgy tanítására határozott időre, legfeljebb a 2026/2027. tanév kezdetéig alkalmazható az a személy, aki testnevelő-edzői szakképzettséggel vagy felsőfokú végzettséggel és sportoktatói vagy sportedzői szakképesítéssel rendelkezik.

Eldőlt: ennyivel nő a tanárok bére januártól

Hivatalossá vált az új bértábla, ami 2024. január 1-jével lép életbe. Bővebben --->