A Szigetszentmiklósi Járási Ügyészség vádat emelt két férfi ellen, akik az úgynevezett unokázós csalás módszerével közel húszmillió forintot szereztek meg egy idős sértettől.

Az elkövetők még 2019 decemberében egyik este felhívták az idős sértettet. Az akkor még nem annyira közismert módszert alkalmazva egyikük, magát hivatalos személynek kiadva, elhitette a sértettel, hogy egyik hozzátartozója balesetet szenvedett és jelentős anyagi kár is keletkezett.

A módszer lényege

A beszélgetés közben a sértett önkéntelen elszólásaiból megtudott információk – például a sértett gyermekének a neve, egyéb személyes jellegű adatok – alapján a beszélgetést átvevő másik elkövető már mint a hozzátartozó beszél az áldozattal.

Az idős sértetteket legtöbbször meggyőzi, hogy a hozzátartozójukként bemutatkozó személyektől olyan háttérinformációkat hallanak vissza, amelyek személyesek. Nem is gondolnak bele, hogy azokat valójában saját elszólásaikból rakták össze az elkövetők.

Miután a sértettek elhiszik, hogy hozzátartozójuk bajban van, legtöbbször minden anyagi segítséget igyekeznek megadni.

Megtudta, hol őrzi 20 millióról

A konkrét ügyben a két férfi megtudta a kilencven év feletti, Szigethalmon lakó sértettől, hogy otthonában húszmillió forintot tart széfben és rá tudták venni arra, hogy azt adja át egy futárnak, akit ők küldenek el hozzá.

A sértett ezután tizennyolc és félmillió forintot adott át a futárnak.

Az egyik vérszemet kapott elkövető még arra is vette a bátorságot, hogy visszahívja az idős embert, és közölte vele, hogy kevés lesz a pénz és küldje el a maradék másfél millió forintot is

Erre azonban a sértett már nem volt hajlandó.