Ács Rezső polgármestert a szekszárdi közgyűlés ellenzéke a fideszes képviselőkkel összefogva állítaná fel a polgármesteri székből. Május végén a helyi képviselő-testület zárt ülésen mondta ki Ács Rezső összeférhetetlenségét, miután kiderült, a polgármesteri tisztsége mellett van más rendszeres havi jövedelme, ami törvénytelen.

A megromlott egészségi állapotú polgármester azonban bejelentette, hogy megtámadja a döntést, és bírósághoz fordul, továbbra is bejárt a hivatalába, és polgármesterként intézte az ügyeket – írta meg a Magyar Hang.

A Tolna Vármegyei Kormányhivatal szerint a május 25-én hozott közgyűlési határozat, így Ács Rezső polgármesteri tisztsége az összeférhetetlenségi ok megállapítását követő napon, azaz 2023. május 26. napján megszűnt – nyilatkozta Bomba Gábor, az Éljen Szekszárd Egyesület vezetője, önkormányzati frakcióvezetője.

Ács Rezső az ügyben bírósághoz fordult, az erre irányuló keresetet az önkormányzat megkapta. A Pécsi Törvényszéken július ötödikén kerül majd sor a tárgyalásra, addig biztosan érvényben marad a jelenlegi határozat. Eközben az ATV is megkérdezte a kormányhivatalt, amely megerősítette, hogy jogosnak tartja a szekszárdi közgyűlés azon határozatát, amellyel menesztették a város polgármesterét. Így

mostantól Ács Rezső csak civilként léphet be az önkormányzat épületébe, az irodáját ki kell ürítenie, hivatali telefonját és autóját is vissza kell adnia, továbbá mostantól fizetést sem kap.

Ács szerint soha senki nem kifogásolta az ERÖV Zrt. Stratégiai Tanácsadó Testületében hosszú évek óta betöltött elnöki tisztségét, soha nem titkolta, az érte kapott juttatást minden évben szerepeltette a vagyonbevallásomban.

Ha a két pozíció valóban összeférhetetlen, akkor is ragaszkodik ahhoz a jogához, hogy ő döntse el, miképp oldja fel ezt, vagyis, hogy melyik tisztségéről mond le.

Én vagyok Szekszárd polgármestere és a jövő évi választásokig az is maradok

 

– írta Facebook-oldalán.

A menesztett polgármester betegsége ellenére 2021 nyarán úgy szabta át az önkormányzat addig érvényben lévő szervezeti és működési szabályzatát, hogy hozzá kerüljenek a legfontosabb döntések, de mostanra már a helyi fideszesek is szembefordultak vele.

Nagykoalícióba állt össze a Fidesz és az ellenzék, leváltották a fideszes polgármestert

A leváltott városvezető „minden lehetséges jogi úton” megtámadja a döntést. Azt mondja, ő a polgármester és az is marad. Az éppen a napokban módosított választási törvény szerint, már nem is lehet időközi választást kiírni, így az alpolgármester lehet az utód. Bővebben >>>