A Boston Dynamics 2021-ben mutatta be a specifikusan raktári munkára tervezett Stretch elnevezésű robotot, aki 2023 januárjában kezdte meg a munkát, és jelentős eredményeket ért el a világ számos raktárában.A gyártó szerint Stretch több mint 1 millió dobozt mozgatott meg csupán hét hónap alatt – számolt be a Rakéta.

A robot ráadásul nem csak gyorsaságával előzi meg az embert, de a nagy teljesítményű akkumulátorának köszönhetően akár 16 órán át képes folyamatosan, és önállóan dolgozni.

Stretch távolságmérő kamerarendszerével nem csak a közvetlen környezetét észleli, de a leejtett dobozokat is megtalálja, majd visszateszi a futószalagra. Óránként akár 800 láda mozgatására képes, így biztosítja a vállalatok napi céljainak elérését még akkor is, ha a megrendelések teljesítési igényei megugranak.

A Boston Dynamics Facebook oldalán közzétett videóban láthatjuk a jövő raktárosát munka közben:

 

A robot raktárosnak az áruforgalom gyorsításán kívül is hasznát veszik a vállalatok: a fejlesztés leveszi a megerőltető, monoton feladatokat az emberi munkaerő válláról, így pedig a munkahelyi balesetek számát is jelentősen csökkenti.

Ma már olyan logisztikai óriáscégek is használják Stretch-t, mint a Maersk, vagy a DHL, ráadásul egyes telephelyek konténereinek kirakodását is a robot végzi.