A kormányfő szerint Magyarország kulturális és nyelvi szigetnek számít Európában, mivel sem a szláv, sem a germán nyelvcsalád országaihoz nem tartozik a magyar, ezért nehéz a szomszédokkal kapcsolatot kiépítenie, de Szerbiával ez sikerült – írja az MTI. Megemlítette, hogy a történelem során volt, amikor a két ország egymás ellensége volt, és olyan is, amikor együttműködés volt. Szerinte  Aleksandar Vucic szerb elnök nagyobb kockázatot vállalt a jó kapcsolat felvállalásával, mert nagyobb a magyar kisebbség lélekszáma Szerbiában, mint a szerbeké Magyarországon.

Kiemelte ugyanakkor, hogy a két országot a jövő is összeköti, és a „közelgő veszélyek” mindkét országra nézve ugyanazok.

De meglátása szerint mindkét országnak erős a nemzeti identitása. „Szeretjük az országunkat, szeretjük a népünket, szeretjük a történelmünket, és készen állunk harcolni érte" – mondta a miniszterelnök.

Orbán szerint Európa kétféle módon szerveződött meg eddigi története során: vagy a római birodalom hagyományai szerint egy birodalom alá szerveződött, vagy a nemzetállamok hagyományai szerint. Úgy látja, hogy a Brexit óta az egyensúly felbomlott, és azóta „egyre hangosabbak a birodalmi hangok.”

Orbán Viktor: Pásztor István összebékítette népeinket

A magyar miniszterelnök a szerb elnökkel közösen búcsúzott a Vajdasági Magyar Szövetség elnökétől Szabadkán, a Bajai úti temetőben.