Annak ellenére, hogy nagy helyi riválisa, Lázár János építési és beruházási miniszter politikai hullának nevezte, köszöni szépen, jól érzi magát Márki-Zay Péter. Olyannyira, hogy nem adja fel a küzdelmet, még annak ellenére sem, hogy megyei jogú városként Hódmezővásárhely nem kapott több százmilliós kormányzati kompenzációt az elszálló rezsiárak után – nyilatkozta az Indexnek Hódmezővásárhely polgármestere.

Márki-Zay Péter egyúttal azt is bejelentette, hogy mindent megtesz azért, hogy csapatával újrázni tudjon a városban a másfél év múlva esedékes önkormányzati választásokon. 

Sőt, az egyesült ellenzék volt miniszterelnök-jelölte a lapnak arról is beszámolt, hogy az önkormányzati választásokkal várhatóan egy időben megtartott európai parlamenti választásokon egy új párttal fogja megmérettetni magát. A leendő párt jelenleg bejegyzés alatt áll.

Márki-Zay Péter a megalakuló politikai formációról egyelőre csupán annyit árult el, hogy terveik szerint az Európai Néppárttal fognak szorosabban együttműködni.

Márki-Zay Péter az árnyékkormány csak pótcselekvés

Az ellenzéki összefogás legutóbbi miniszterelnök-jelöltjének meggyőződése, hogy Orbán Viktor rendszerét Orbán Viktor szabályai szerint már nem lehet leváltani. Márki-Zay Péter egyenesen úgy fogalmazott: „egy egypárti diktatúrában nem parlamenti ellenzékre, hanem ellenállásra van szükség”.

Hódmezővásárhely polgármestere az interjúban azt is kifejtette, hogy az ellenzéki árnyékkormányt puszta pótcselekvésnek tartja, helyette ma inkább ismét egy ellenzéki kerekasztalra lenne szükség, ahol a komplett magyar rendszerellenzék együtt követeli az alkotmány, a választási rendszer és a médiaviszonyok megváltoztatását, akár bojkottal, akár polgári engedetlenséggel.

Végezetül Márki-Zay Péter arról is beszélt, hogy egyelőre határozottal elutasítja azt a lehetőséget, hogy visszaköltözne külföldre.

Amíg bármit tehetek szegény, kifosztott és propagandával manipulált hazám felemelkedéséért, addig maradok

– jelentette ki az ellenzék egykori vezére.