Kilőhették azt a Svájcból érkezett, jeladóval ellátott farkast, amely hónapok óta járta Magyarország erdeit, és épp távozóban lehetett az országból Hidasnémeti környékén. A történtekről momentán az Országos Magyar Vadászkamara sem rendelkezik sok információval, jelenleg a híradásokból tájékozódnak, de amennyiben bebizonyosodik, hogy az elkövető vadász volt, megkezdik az etikai eljárást – mondta az InfoRádióban a szervezet szóvivője, Földvári Attila.

A hím farkas egyébként európai társai között rekordernek számított, hiszen közel kétezer kilométeres utat tett meg hazánk északi részéig, azért, hogy saját családot alapítson.

Lesz egy bírósági ítélet, és ha annak lesznek olyan jogkövetkezményei, amelyek a vadászkamara intézkedését is igénylik, akkor nyilván el fogunk járni. Emellett a saját etikai kódexünk és szabályzatunk szerint is eljárhatunk, el is fogunk, amennyiben bebizonyosodik, hogy vadász az elkövető. De jelen pillanatban nekünk nincs teendőnk

– világított rá Földvári Attila.

A szervezet vezetője elmagyarázta, hogy 2014-ben volt egy eset, amikor egy medvét ejtettek el Nógrád megyében. Annak meg is lett a meglehetősen szigorú, részben bírósági, részben vadászkamarai következménye, de alapvetően azt azért látni kell, hogy bármiféle nagyragadozó Magyarországon nem vadászható, nem elejthető semmilyen körülmények között, legalábbis vadász által, vadászterületen semmilyen esetben sem, mivel a vadászat a természetkezelés és a természetvédelem fontos eszköze is – írja az Infostart.

A tett akár 3 év szabadságvesztéssel járhat

„A természetkárosítás már jó néhány éve büntetőjogi tényállás, és ha a cselekmény mással is összekapcsolódik, például orvvadászattal, tiltott eszköz használatával, állatkínzással, akkor komolyabb büntetés is lehet, de ez már a bíróság asztala. A konkrét üggyel kapcsolatban azonban felelőtlenség lenne feltételezésekbe bocsátkozni” – ecsetelte a kamarai szóvivő.

Elmondta, hogy a vadászok körében legalább akkora dühöt kelt egy ilyen ügy, mint a nem vadász civil társadalomban vagy az állatvédők körében. A közösségi oldalakon a vadászok a témával kapcsolatos hozzászólásait elolvasva világos, hogy ők is ugyanúgy fel vannak háborodva, mint bárki más.